HBO
WO&O

Universiteiten starten campagne voor meer leraren

De universiteiten beginnen een campagne om hun lerarenopleidingen onder de aandacht te brengen en het nijpende lerarentekort te bestrijden. Het motto: doe iets wat ertoe doet.

Tekst Hoger Onderwijs persbureau (HOP) - - 2 Minuten om te lezen

q15ydr9k

'Doe niet zomaar iets, doe iets wat ertoe doet', luidt de slogan van de campagne van de universiteiten om studenten te enthousiasmeren leraar te worden. Beeld: campagnemateriaal

Er is een tekort van zo’n 13,5 duizend leraren in het basis- en voortgezet onderwijs en dat zou deels aan de beeldvorming liggen. 'Het leraarschap heeft niet altijd de reputatie die het verdient', staat in een bericht van de universiteiten. 'En dat terwijl het alles in zich heeft'.

Universiteitenvereniging UNL wil mensen 'met een nieuwe blik' naar het beroep van leraar laten kijken. Voorzitter Caspar van den Berg: “Er zijn veel mensen die iets willen doen wat ertoe doet. Tegen hen zeg ik: kies voor een lerarenopleiding aan de universiteit.”

Website

Er is een speciale website gelanceerd: doeietswatertoedoet.nl. Er zijn meerdere keuzes. Je kunt bijvoorbeeld de academische pabo volgen, die net als de gewone pabo vier jaar duurt. Het grootste verschil: je krijgt ook een wo-bachelordiploma in de pedagogische wetenschappen.

Daarnaast zijn er masteropleidingen om leraar in de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs te worden, maar ook educatieve ‘modules’ en ‘minoren’ van 30 studiepunten waarmee je bevoegd wordt voor de onderbouw van de middelbare school.

Het leraarschap heeft niet de reputatie die het verdient. En dat terwijl het alles in zich heeft

De campagne  loopt tot en met februari 2025. Een streefcijfer voor aantal nieuwe studenten hebben de universiteiten niet. “Maar het mogen er echt een stuk meer worden”, zegt een woordvoerder. “We verwachten dat het tekort aan academisch geschoolde leraren de komende jaren toeneemt.”

Tekort

Het tekort van 13,5 duizend leraren bestaat volgens de laatste trendrapportage Arbeidsmarkt leraren uit bijna 9.700 leerkrachten in het basisonderwijs en 3.800 in het voortgezet onderwijs. Deels gaat het om ‘verborgen’ vacatures, waarvoor scholen met kunst- en vliegwerk een oplossing hebben bedacht. Er staan bijvoorbeeld onbevoegden voor de klas of een groep leerlingen is over andere klassen verspreid. De tekorten lopen sneller op dan eerder gedacht, vreest het ministerie, omdat er minder nieuwe leraren afstuderen dan eerder geraamd. In het hele land zijn er tekorten, maar vooral in de Randstad.

Wiskunde, Nederlands

In het voortgezet onderwijs is er vooral gebrek aan leraren wiskunde en Nederlands, maar er zijn ook veel vacatures voor leraren in de vakken Frans, Duits, natuurkunde en scheikunde. Leraar Engels is een apart geval: er zijn nu relatief veel vacatures, maar volgens de ramingen gaat dat “behoorlijk minder” worden.

De universiteiten telden vorig jaar ruim 1.600 nieuwe studenten in de lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs, van wie zo’n 760 in een masteropleiding en 740 in een korte minor of module. Er begonnen vorig jaar ook 126 universitaire zij-instromers aan hun traject. Zij krijgen wel een lesbevoegdheid, maar geen apart masterdiploma.

Volgens de universiteiten zijn te weinig mensen op de hoogte van de mogelijkheid om leraar in het basis- of voortgezet onderwijs te worden via een universitaire lerarenopleiding. De campagne biedt hier een antwoord op: de website doeietswatertoedoet.nl bevat informatie over alle verschillende routes en de voorlichtingsdagen op de universiteiten.

 

Verder lezen in dossier: