Het wordt dan wel steeds gemakkelijker om een baan te vinden, maar solliciteren blijft een serieuze zaak als je die ene topbaan wilt op de school van je dromen. Hieronder de top 10 sollicitatietips, opgetekend uit de mond van schoolleiders. Succes!
Google de school, pluis de site uit, check de facebook-pagina. Wat is de schoolvisie, wat voor onderwijs wordt er gegeven en welke leerlingen gaan ernaartoe?
Refereer in je sollicitatiebrief aan wat je over de school weet en vertel welke ervaring of competenties je in huis hebt die perfect aansluiten bij de schoolmissie.
Stem je brief en cv af op de vacature. Focus op wat belangrijk is voor deze baan en laat voor deze functie irrelevante ervaring weg.
Vermijd in je brief de zin ‘Ik heb veel ervaring’. Vertel waaruit dat blijkt.
Het lijkt ouderwets, maar het is nog altijd effectief: bellen met een inhoudelijke vraag over de vacature. Die eerste kennismaking, voordat je je brief verstuurt, kleurt je sollicitatie.
Wil je een fulltimebaan parttime vervullen? Spreek die wens bij voorkeur pas uit in een eventueel tweede gesprek of als er in het eerste gesprek een klik is.
Vraag feedback op je brief aan iemand die verstand heeft van solliciteren én taal.
Zoek op internet naar de tijdens sollicitatiegesprekken meest gestelde vragen en bereid ze voor. Weet bijvoorbeeld hoe je je goede en slechte eigenschappen verwoordt.
Ook op voorbereiden, want bijna altijd vaste prik: hoe creëer je een goed pedagogisch klimaat? Voor een school weegt dat nog zwaarder dan je vakinhoudelijke kennis.
De eerste indruk telt, dus zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet als je op gesprek gaat, en dat je op tijd en mede daardoor ontspannen bent.
Studenten zijn gratis lid zolang de studie duurt. Ben je in dienst, dan betaalt de werkgever mee aan je lidmaatschap. Studeer jij aan de pabo of een lerarenopleiding en werk je nog niet in het onderwijs? Profiteer dan van alle voordelen! Het lidmaatschap loopt automatisch af.