Svpo-scholen Amsterdam, Hoorn en Utrecht 'zeer zwak'
De Scholen voor Persoonlijk Onderwijs in Amsterdam, Hoorn en Utrecht zijn dit voorjaar door de Onderwijsinspectie als zeer zwak beoordeeld. De Utrechtse Svpo-school werd najaar 2019 al zeer zwak verklaard en na een herstelonderzoek nu opnieuw. Een financiële sanctie hangt de school boven het hoofd.
Dat bleek maandagmiddag tijdens een zitting bij de rechtbank in Amsterdam over een aantal nieuwe inspectierapporten, aangespannen door de Svpo-leiding om de publicatie ervan tegen te houden. Binnen twee weken bepaalt de rechter of en wanneer de rapporten door de inspectie openbaar mogen worden gemaakt.
Met opnieuw een oordeel ‘zeer zwak’ hangt Svpo Utrecht nu een financiële sanctie boven het hoofd. “De minister heeft schriftelijk al aangekondigd dat hij de school zal korten als het rapport gepubliceerd wordt”, zo vertelde Svpo-oprichter en bestuursvoorzitter Misha van Denderen tijdens de zitting.
Serieuze problemen
Welke bevindingen de inspectie precies tot de harde oordelen heeft gebracht, wordt pas duidelijk als de rapporten openbaar zijn. Maar tijdens de zitting werd er wel een tipje van de sluier opgelicht.
“We zien serieuze problemen voor leerlingen en docenten. Het is in hun belang dat de rapporten openbaar worden. Voor leerlingen speelt dat onder meer op het vlak van begeleiding en de lessen, we zien serieuze aandachtspunten”, zo liet de inspectie vanmiddag optekenen. Verdere vertraging van de publicatie druist in tegen het belang van docenten, ouders en leerlingen: “Het is vlak voor de zomervakantie, dit het is momentum.”
Het is vlak voor de zomervakantie, dit het is momentum
Het Svpo-bestuur weigert zich bij de oordelen neer te leggen, onder meer omdat positieve resultaten niet zouden zijn meegenomen. “We hebben objectieve resultaten die door de inspectie worden genegeerd. De opstroom en doorstroom liggen boven de norm.”
Openbaarmaking van de rapporten berokkent de scholen “onherstelbare reputatieschade”, zo betoogde de Svpo-leiding. “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Na de publicatie van het ‘zeer zwakke’-oordeel over de Utrechtse school hebben ruim dertig ouders hun kind van de inschrijvingslijst gehaald”, aldus Van Denderen. Volgens hem loopt de school daarmee over de hele opleidingsduur 1,3 miljoen euro aan inkomsten mis. “Voor een beginnende school is dat een enorme aderlating.”
Financieel beheer
Vorig najaar bezocht de inspectie alle acht scholen voor een samenhangend onderzoek naar het Svpo-netwerk. Dat resulteerde dit voorjaar in zestien vastgestelde rapporten, twee voor elke school: eentje over het onderwijs, eentje over de financiën.
Ook op dat financiële beheer heeft de inspectie flinke kritiek, zo leerde de zitting. Volgens een Svpo-raadsman is het financiële onderzoek nog niet rijp voor publicatie. “De inspectie heeft een onvoldoende voor financiële continuïteit gegeven, maar ze zegt ook dat het niet mogelijk is om voldoende inzicht erin te krijgen.” Het is gewoon een afgerond onderzoek, reageerde de inspectie. “Er staan oordelen en herstelopdrachten in.” Een vervolgonderzoek naar het vastgoed is in volle gang.
De inspectie heeft een onvoldoende voor financiële continuïteit gegeven, maar ze zegt ook dat het niet mogelijk is om voldoende inzicht erin te krijgen
Bij de Amsterdamse bestuursrechter vandaag draaide het om de drie scholen die zeer zwak zijn verklaard. Het Svpo-bestuur heeft daarnaast een civiele zaak aangespannen bij de rechtbank in Den Haag waarbij alle acht de scholen worden betrokken. Met die procedure - zitting op 9 augustus - wil Svpo de rechter een inhoudelijk oordeel laten vellen over de inspectie-onderzoeken. Intussen blijven ook die rapporten in de kast.
Openbaar
Dat geldt ook voor het rapport over het vorige week in opspraak geraakte Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp, dat niet zeer zwak is verklaard. “Over die school gaat het vandaag dus niet. Er is veel over de school geschreven de afgelopen week. Ook een reden om de rapporten openbaar te maken, dan kan iedereen er kennis van nemen”, aldus de inspectie. Overigens gaat de inspectie deze week nog wel opnieuw naar de school toe, naar aanleiding van de recente ontwikkelingen.
Eén opmerking wilde de inspectie nog kwijt: “Er is één school die goede resultaten laat zien, dat is de langst bestaande school (in Kapelle, red.). De andere scholen waarbij leerresultaten kunnen worden berekend, geven niet hetzelfde beeld. Dat de leerresultaten over de hele lijn uitmuntend zouden zijn, dat is echt te rooskleurig geschetst.”
Dit zijn de acht Scholen voor Persoonlijk Onderwijs
2010 Kapelle
2013 Hurdegaryp
2016 Geldermalsen
2017 Utrecht (zeer zwak 2019, 2021), Amsterdam (zeer zwak 2021)
2019 Hoorn (zeer zwak 2021), Deventer, Hengelo
Lees ook Een 'giftenkas' voor persoonlijk onderwijs (2019) en De prijs van de kleine klas (2020). Kijk hier voor alle Onderwijsblad-artikelen over Svpo op deze website.