Strafzaak tegen oud-bestuurder scholen voor persoonlijk onderwijs geseponeerd
Misha van Denderen, de oprichter en voormalige bestuurder van de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO, nu PVO), hoeft niet voor de rechter te komen voor zijn rol in een serie vastgoedtransacties met publiek onderwijsgeld. Justitie heeft de zaak geseponeerd nadat de schoolgebouwen in kwestie zijn overgedragen aan de scholen.
Dat laat een woordvoerder van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie aan het Onderwijsblad weten. Begin 2022 deed de Onderwijsinspectie aangifte tegen de bestuurder, tevens oprichter van de scholen. Onder zijn leiding is voor 16 miljoen euro aan rijksbekostiging in de ver- en nieuwbouw van vier schoolgebouwen gestoken, becijferde de inspectie. Ook werden ouderbijdragen hiervoor ingezet. Het publiek gefinancierde vastgoed was juridisch in handen gebracht van een private stichting die Van Denderen ook voorzat. Volgens de inspectie werd deze Stichting voor Persoonlijk Onderwijs daarmee onrechtmatig verrijkt. Het OM startte een strafrechtelijk onderzoek en legde beslag op panden en bankrekeningen. Dat beslag is inmiddels opgeheven.
Van Denderen bestreed de conclusies van de inspectie. Hij gaf eerder zelf te kennen dat hij met deze constructie wilde voorkomen dat de gebouwen in handen zouden komen van de overheid, mocht een school ooit de deuren moeten sluiten. Na grote druk van toenmalig onderwijsminister Dennis Wiersma stapte hij begin juni 2022 op als bestuurder van de scholen. Hij bleef nog wel voorzitter van de private stichting voor persoonlijk onderwijs, tot zijn vrouw en mede-oprichter van de scholen, Suzan Polet, dat stokje overnam.
Geheimhouding
Op 17 november is deze stichting, met daarin het vastgoed, overgedragen aan de scholen voor persoonlijk VO (PVO), zoals ze inmiddels zijn gaan heten. De overdracht is geregeld in een vaststellingsovereenkomst, zo liet demissionair minister Mariëlle Paul onlangs aan de Tweede Kamer weten. Daarmee beschouwt de minister de vastgoedkwestie nu als afgewikkeld. Afgesproken is dat de inhoud van de overeenkomst geheim blijft. Na de overdracht heeft het OM de zaak op beleidsmatige gronden geseponeerd.
Op dit moment loopt er nog een tuchtklacht tegen de voormalige SvPO-accountant bij de Accountantskamer in Zwolle, ingediend door de Onderwijsinspectie. De zaak werd behandeld in september, de uitspraak wordt pas volgend jaar verwacht.
Vier PVO-scholen zeer zwak:
Utrecht (sinds oktober 2019)
Amsterdam en Hoorn (sinds april 2021)
Kapelle (sinds oktober 2022)
Voor de PVO-scholen breekt er een spannende tijd aan. De Onderwijsinspectie heeft de afgelopen periode herstelonderzoeken uitgevoerd bij de vier zeer zwakke scholen. De uitkomsten daarvan komen in januari of februari naar buiten. Het wordt erop of eronder, zo blijkt uit een brief die minister Paul vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde. Als de onderwijskwaliteit niet is verbeterd, dan draait ze de geldkraan van de betreffende scholen dicht.
Voor de school in Kapelle, de oudste van de acht, is de situatie extra precair. Het leerlingaantal ligt te lang onder de opheffingsnorm en de minister geeft de school alleen extra respijt als het inspectie-oordeel minimaal voldoende is.
Topfunctionarissen: 654 duizend euro
Aan de bestuurlijke besognes hangt een stevig prijskaartje. De scholen voor persoonlijk VO hadden vorig jaar maar liefst 654 duizend euro in de boeken staan aan bestuurs- en managementvergoedingen, btw niet meegerekend. Het vijfkoppige interim-bestuur dat Van Denderen in juni 2022 opvolgde, toucheerde in de zeven maanden tot en met december zo’n 272 duizend euro. In twee gevallen werd de Wet Normering Topinkomens (WNT) overschreden, aldus het PVO-jaarverslag 2022. Het betreft onder meer de bestuursvergoeding voor Van Denderen. Hij zou in het voorjaar van 2022 voor een heel jaar in rekening hebben gebracht terwijl hij begin juni aftrad als bestuurder. Van Denderen zelf ziet het óók als een vergoeding voor it-werk in de periode erna, blijkt uit een reactie aan het Onderwijsblad. Anneke van der Schaaf, sinds augustus de nieuwe PVO-bestuurder, laat via een woordvoerder weten de wet te zullen volgen en de overschrijdingen te gaan terugvorderen.
Bron: Jaarverslag PVO 2022