‘Stevig OMT-advies nodig voor verder opengaan voortgezet onderwijs’
Het voortgezet onderwijs moet pas weer verder opengaan als het Outbreak Management Team (OMT) heel duidelijk aangeeft dat dit verantwoord is. Dat vindt de AOb. “Het gaat om de gezondheid van docenten en ondersteuners in de scholen. Daar moet je geen risico’s mee nemen.”
Het kabinet wil graag dat de middelbare scholen weer verder open gaan. Daarbij zou de huidige anderhalve meter afstand tussen leerlingen worden opgeheven, zodat zij allemaal weer in één klaslokaal kunnen. Op verzoek brengt het OMT, dat het kabinet adviseert in de coronacrisis, in de week van 17 mei advies uit over de vraag of die verdere opening op dat moment verantwoord is. Daarna wordt de beslissing genomen, uiterlijk op 25 mei. De scholen zouden dan op 1 juni weer verder open kunnen gaan.
“Onze leden - de docenten, ondersteuners, schoolleiders en overig onderwijspersoneel op de scholen - maken zich uiteraard zorgen over de veiligheid”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. "De veiligheid van leerlingen, hun ouders en die van zichzelf. Want is het wel verantwoord om de scholen weer volledig te openen zo lang zoveel mensen nog niet zijn gevaccineerd?”
We gaan er van uit dat de anderhalve meter tussen de leerlingen en de docenten in stand blijft
Volgens De Moel moet het OMT hier een heel stevige en duidelijke uitspraak over doen. “Iedereen wil weer naar school. Onderwijs draait om contact – om contact tussen leerlingen en docenten. En dat contact komt gewoon minder makkelijk tot stand via een beeldscherm. En het hybride onderwijs, waarbij de helft van de leerlingen in de klas les krijgt en de andere helft online - zoals op dit moment vaak het geval is - is eigenlijk het slechtste van twee werelden. Want je kunt beide groepen leerlingen niet tegelijk de aandacht geven die ze verdienen.”
Bizar
Maar het moet uiteraard wel verantwoord zijn om alle leerlingen weer terug naar school te laten komen. “We gaan er in elk geval van uit dat de anderhalve meter afstand tussen aan de ene kant de leerlingen en aan de andere kant de docenten en ondersteuners in stand blijft”, zegt De Moel. “Als het OMT twijfelt zeggen wij: kies voor veiligheid. Want het is een bizar jaar geweest, als het moet houdt iedereen het de laatste zes tot acht weken, van 1 juni tot de zomervakantie, ook wel vol. Laten we geen slachtoffers maken nu de haven net in zicht komt.”
Mbo
Voor het mbo, hbo en wo verwacht het ministerie overigens vóór de zomer geen verdere versoepelingen. Het OMT wordt nog om advies gevraagd over eventuele maatregelen in het komende studiejaar.