Demonstranten in Tilburg willen academische dromen waarmaken
De onderwijsbegroting mag twee dagen geleden dan wel zijn goedgekeurd; het hoger onderwijs geeft zich niet gewonnen. Demonstranten in Tilburg zijn vandaag luid en duidelijk: ‘Doe het niet.’

Vanochtend gaf hij als start van de staking in Tilburg een teach-out over de Jodenvervolging. ‘Als wij hierover niet meer leren; kan het dan weer gebeuren?’, was een vraag die hem gesteld werd. “Daar was ik wel even stil van”, zegt hoogleraar Arnoud-Jan (63). “Want inderdaad: Kennis is het fundament van onze samenleving. Als mensen geen toegang meer hebben tot kennis, kunnen er enge dingen gebeuren. Elk autocratisch regime valt als eerste onderwijs en wetenschap aan. (Het artikel gaat verder onder de foto).

Hoogleraren Jos en Arnoud-Jan hopen dat onze democratie overeind blijft door kennisoverdracht.
“Mensen moeten kunnen varen op de koers van de wetenschap”, vult collega-hoogleraar Jos (56) aan. “Je ziet dat overal ter wereld onder invloed van sociale media nieuwe waarheden ontstaan. In de VS is dat heel zichtbaar, maar het gebeurt hier in Nederland ook. Mensen kennen de waarheid niet meer over onderwerpen als migratie en klimaat. Dan is het juist belangrijk dat de wetenschap de weg wijst.” (Het artikel gaat verder onder de foto).

Student Irem maakt zich zorgen over de onzekerheid die de bezuinigingen met zich meebrengen.
“We moeten samen opkomen voor ons onderwijs”, vat student Irem (24) het bondig samen. “Alleen samen kunnen we druk leggen op de politiek en dat is nu extra hard nodig.” Irem studeert klinische psychologie. “Ik werk in de ontwikkelingspsychologie en weet als geen ander wat onzekerheid doet met het mentale welzijn van mensen. Als je te lang in spanning blijft hangen, ondermijnt dat je gezondheid.” Volgens haar is dat wat er nu gebeurt in het hoger onderwijs: voor velen is onduidelijk wat de bezuinigingen voor hen persoonlijk betekenen. (Het artikel gaat verder onder de foto).

Student Julie ziet haar kansen op een phd-positie slinken.
Haar collega Julie (24) is bang dat het voor haar betekent dat ze geen PhD zal kunnen doen. “En dat is wel mijn droom. De PhD-plekken zijn al schaars en met deze bezuinigingen vrees ik dat de kans om door te groeien voor mij steeds kleiner wordt.” Ze volgt nu een klinische master en wil ook nog een onderzoeksmaster doen, als PhD hoopt ze traumaverwerking bij kinderen beter te kunnen doorgronden. “Ik wil weten hoe ik kinderen met trauma kan helpen.” (Het artikel gaat verder onder de foto).

Universitair docent Marjan nam haar dochter Ella mee naar de staking. Het bord met 'Ik wil later ook nog leren' maakte Ella zelf.
De toekomst van de jeugd is ook een van de redenen dat universitair docent Marjan (41) naar het Tilburgse Willemsplein is gekomen. Ze heeft haar dochter Ella (7) meegenomen, die zelf een protestbord heeft geknutseld: ‘Ik wil later ook nog leren.’ “Ik hoop dat Ella later ook nog kan studeren”, zegt Marjan. “Dat ze de dingen kan doen die ze wil doen.” Eind november, op het Malieveld, was Marjan er ook bij. “Die demonstratie heeft wel effect gehad.” De onderwijsbegroting ging op de schop nadat zich eind november ruim 20 duizend demonstranten op het Haagse Malieveld lieten horen. Maar er bleef 1,1 miljard aan bezuinigingen over waarvan een half miljard op hoger onderwijs. Hoewel die bezuinigingen twee dagen geleden door de Eerste Kamer zijn goedgekeurd, hopen de actievoerende partijen - waaronder de AOb - dat de onderwijsbegroting in de Voorjaarsnota tussentijds wordt bijgesteld.
De komende twee weken wordt er nog gestaakt in Wageningen (14 april), Maastricht (16 april), Eindhoven (23 april) en Delft (24 april).
De acties gaan door. Stop de sloop van het hoger onderwijs! Sluit je aan