Spijbelen voor een beter milieu
Meer politieke aandacht voor een beter milieu. Zes jongeren zitten met dat doel voor de Tweede Kamer. Actievoeren onder schooltijd: zonder toestemming van de school is het strafbaar.
‘Laat de aarde in haar waarde’, ‘op straat voor het klimaat’. Leuzen op kartonnen borden. Sinds begin september zit er een groepje scholieren tussen de vijftien en zeventien jaar recht voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze vragen aandacht voor het klimaat. De meesten met medeweten van de school.
De vijftienjarige Greta Thunberg deed hetzelfde in Zweden en is daarmee een inspiratiebron geweest voor deze jongeren. “Als we in meerdere landen de jongeren in beweging krijgen om ook actie te voeren voor het milieu, dan is er misschien iemand die zegt: Joh, misschien moeten we hier eens naar luisteren”, vertelt Ruby Valkenhoff, leerling van het Rudolf Steiner College in Rotterdam.
Voetafdruk
Zelf proberen de leerlingen al rekening te houden met het milieu. Sandor van Gessel, leerling van MBO Westland Lentiz: “Ik douch maximaal vijf minuten en probeer zoveel mogelijk te fietsen. Ik eet helemaal vegetarisch, want de vleesproductie heeft een grote ecologische voetafdruk.”
Als je geen toestemming hebt van de directeur, ben je in principe strafbaar bezig
Voor sommige leerlingen past het woord spijbelen beter bij de situatie. “Ik vind school wel belangrijk”, vertelt Sandor, “maar ik vind dit net iets belangrijker.” Hij is een leerling die geen toestemming heeft gekregen van school. Maar Sandor verwacht geen grote problemen. Zijn ouders en Pink, de jongerenbeweging van Partij voor de Dieren, steunen hem. Hij heeft een schriftelijke verklaring met handtekening van zijn ouders naar school gestuurd.
Maar volgens leerplichtambtenaar Peter van der Heijde, van RMC regio Utrecht, werkt het zo niet. “Als je geen toestemming hebt van de directeur, ben je in principe strafbaar bezig. Dan kunnen ouders tekenen wat ze willen, maar dat maakt niets uit.”
Desondanks verwacht Sandor geen problemen van zijn school. “Een vriend van mij schrijft alles voor me op en zodra ik thuis ben, ga ik aan mijn schoolwerk. Zo loop ik niet achter als ik weer naar school ga.”
Steun
Anne-Laure Stroek van Rudolf Steiner College in Rotterdam, heeft net als schoolgenoot Ruby Valkenhoff wel een soort van toestemming. “School steunt de actie wel, maar ook niet helemaal. We zitten in ons examenjaar, dus school vroeg zich af of het wel slim is. Maar het scheelt dat wij er goed voor staan.”
Door de aandacht van de media verwachten de actievoerders dat hun protest helpt. Maar wat moet de politiek dan doen? “De politiek moet niet ontkennen dat het een probleem is, ze geven er nu geen prioriteit aan. Het gaat om de volksgezondheid, dus het zou juist bovenaan moeten staan.”
Hier leer ik meer dan op school
Niet alleen de politiek moet veranderen. De scholieren vinden ook dat er op school meer aandacht aan het milieu moet worden besteed. Staken an sich is ook iets om aan dacht aan de besteden op scholen. Sandor: “Dit is echt een leermoment. Je leert argumenteren en discussiëren. Hier leer ik meer dan op school.”
Vrijdag 21 september zitten de jongeren voor het laatst voor de Tweede Kamer.