Alle

Slob onder vuur door standpunt over homoseksualiteit

Een Kamerdebat over burgerschap gisteren heeft Arie Slob van de ChristenUnie in een benarde positie gebracht. De minister van Onderwijs stelde dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, maar tegelijk wel moeten zorgen voor een ‘veilig klimaat’ voor leerlingen en personeel. Die twee zaken zijn onverenigbaar, stelt de AOb.

Tekst Joëlle Poortvliet - Redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

slob_begrotingsdebat

Beeld: Livestream Tweede Kamer

Niet Samuel Paty – de onthoofde Franse leraar - maar LHBTI stond centraal in het Tweede Kamerdebat over burgerschapsonderwijs gisteren. Slob kwam in de knel, omdat het merendeel van de aanwezige Kamerleden niet ziet hoe reformatorische scholen verplicht kunnen worden om democratische, Westerse waarden centraal te stellen, terwijl zij tegelijk verklaringen van ouders vragen waarin zij homoseksualiteit afkeuren.

Al na vijf minuten onderbrak Kamerlid Paul van Meenen van D66 de inbreng van Eppo Bruins – partijgenoot van ChristenUnie minister Arie Slob. Van Meenen wees op een krantenartikel in Trouw van afgelopen zaterdag waarin jongvolwassenen aan het woord komen die in hun tienerjaren les kregen op een reformatorische middelbare school. Hun ouders hadden destijds een verklaring ondertekend waarin ze onder andere homoseksualiteit afkeurden.

Morele standpunten

Begin dit jaar nog, bekeek het datajournalistieke platform Pointer de morele standpunten van 137 reformatorische scholen. Daarvan is 20 procent openlijk afwijzend tegenover homoseksualiteit. In de nieuwe wet Burgerschap worden drie waarden geformuleerd waar straks burgerschapslessen, maar ook de schoolcultuur aan moet voldoen: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Maar volgens D66, GroenLinks, de SP, de PvdA en de VVD vallen een aantal identiteitsverklaringen van reformatorische scholen niet te rijmen met de veiligheid, laat staan gelijkheid, voor LHBTI-leerlingen.

LHBT-levens afkeuren is net zo min een opvatting als racisme of antisemitisme dat is. Hoe zouden we het vinden als daar identiteitsverklaringen over zouden worden afgelegd?

Eigen opvattingen

In zijn verweer kwam Slob niet verder dan erop te blijven wijzen dat het in Nederland nu eenmaal zo is dat scholen ‘eigen opvattingen’ mogen hebben en dat die een rol mogen spelen bij de visie van de school en de acceptatie van leerlingen. Hij deed erg zijn best om de woorden homoseksualiteit en geaardheid te vermijden. Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) reageerde onthutst: "De minister zegt: vanwege de vrijheid van onderwijs staat het scholen vrij om les te geven naar hun eigen waardepatroon. Maar LHBT zijn is geen waarde. LHBT-levens afkeuren is net zo min een opvatting als racisme of antisemitisme dat is."

Het lijkt een onmogelijke spagaat. Slob wil het burgerschapsonderwijs los zien van artikel 23 en de discussie die al langer speelt over het al dan niet accepteren van leerlingen op bijzondere scholen. De minister verwacht dat de aangescherpte wet op het Burgerschapsonderwijs straks juist mogelijkheden biedt om op te treden. Slob: “Daarom heb ik het burgerschap niet alleen gekoppeld aan het vak maatschappijleer, maar aan de hele schoolcultuur.” De inspectie kan straks zogenoemde herstelopdrachten en uiteindelijk ook sancties uitdelen als scholen niet aan de wettelijke eisen voldoen.

Gesubsidieerd discrimineren

Toch riepen D66, GroenLinks, PvdA en SP het kabinet al tijdens het debat via een motie op met spoed dit soort identiteitsverklaringen te stoppen. Ook op sociale media is de afkeur over Slobs standpunt groot. #ARIESLOB_OUT was gisteren even trending op Twitter en wordt ook vandaag nog vaak gedeeld. Het netwerk Roze in blauw van de Nationale politie krijgt verzoeken binnen om aangifte te doen tegen de minister, vanwege discriminatie, en stelt dat dit mogelijk is.

Slob zelf reageerde vanmiddag onder andere bij de NOS op de ophef door te zeggen dat verklaringen die van ouders vragen om homoseksualiteit af te wijzen toch te ver gaan. Er zou gekeken moeten worden naar wat er precies in die verklaringen staat, 'en als ze in strijd zijn met een veilig klimaat op school, dan moeten ze op een goede manier worden aangepast'.

Tim Hofman, onder andere presentator van het BNN-programma Boos riep op Instagram op ‘nette!’ e-mails te sturen naar minister Slob met ‘ervaringen, gevoel of juridische onderbouwing’ over wat hij gesubsidieerd discrimineren noemt. Hofman: ‘Doe het voor ieder kind dat door dit systeem onderdrukt wordt omdat zijn/haar/diens identiteit er niet mag zijn.’ Zijn oproep werd meer dan 45.000 duizend keer geliked. Ook de AOb vindt dat onderwijs toegankelijk en veilig moet zijn voor iedere leerling en al het onderwijspersoneel, ongeacht afkomst, geaardheid of wat dan ook. Voorzitter Eugenie Stolk: “Dit is dan ook onacceptabel en moet snel rechtgezet worden.”

Je begint een constructief gesprek met gereformeerden nooit met een regenboogvlag in je hand

De in Trouw opgevoerde jongeman twijfelt overigens of een verbod op dit soort identiteitsverklaringen de oplossing is voor reformatorische scholen. "Dat zet waarschijnlijk vooral kwaad bloed. Je begint een constructief gesprek met gereformeerden nooit met een regenboogvlag in je hand, je moet snappen wat hun kant inhoudt." Wel zou hij graag zien dat de overheid in gesprek gaat met de scholen over wat de negatieve aandacht voor homoseksualiteit met een kind doet.

Moslimextremisme

Harmen Beertema van de PVV probeerde gisteren meermaals zonder succes het debat te draaien naar moslimextremisme. Hij hekelde zijn collega’s die allemaal de aanslag in Frankrijk aanhaalden, maar het vervolgens vooral over de veiligheid van LHBTI-leerlingen en onderwijspersoneel wilden hebben. “Die paar refo-scholen waar we een probleem mee hebben komen we wel uit. De urgentie zit bij de grote steden, waar de halve bevolking op dit moment oorlog voert tegen onze Nederlandse waarden.” Beertema werd niet bevraagd op de feitelijkheid van deze bewering.

Lees ook: Ik geloof in onze vrije samenleving.