Alle

‘Slob gebruikt lapmiddelen voor lerarentekort’

Het lerarentekort is zo hoog opgelopen dat leerkrachten op sommige dagen nauwelijks meer toekomen aan onderwijs: het lijkt meer op kinderopvang. Dat verklaarde leerkracht en AOb-kaderlid Inke Wentink op het podium bij de grote demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Tekst Rob Voorwinden- Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

fnv-rutte-nu-onderwijs

Beeld: Algemene Onderwijsbond

Volgens Wentink gebruikt onderwijsminister Slob ‘lapmiddelen’ om het lerarentekort op te lossen. “Er is een structurele oplossing nodig, zoals het wegwerken van de salariskloof tussen leraren basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Het vak van leraar basisonderwijs moet, wat betaling betreft, weer aantrekkelijk worden.”

Verkeerde partijen

De demonstratie was georganiseerd door de FNV (waar de AOb deel van uitmaakt) en CNV. “Wij staan hier om actie te voeren voor een sociaal Nederland”, verklaarde FNV-topman Han Busker. “Het kabinet heeft, door de protesten van ons allemaal, het belachelijke plan om de dividendbelasting af te schaffen teruggedraaid.” Maar het geld gaat nog steeds naar de verkeerde partijen: naar bedrijven, en niet naar bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs.

Wij staan hier om actie te voeren voor een sociaal Nederland

Ad Hazen, leerkracht in het speciaal basisonderwijs en AOb-consulent, is naar de Dam gekomen omdat het beroep van leerkracht financieel aantrekkelijker moet worden. “Als de economie goed draait, gaan mensen op dit moment niet het onderwijs in.” Vandaar de lerarentekorten. “En die extra handen in de klas heb ik óók nog niet gezien.”

Vergeten

Rita Kleise komt naar de Dam omdat ‘de mens vergeten wordt’. “Mensen hebben recht op een fatsoenlijk salaris. Misschien dat het kabinet eens op maatschappelijke stage moet. Dan merken ze eens hoe het is om in de zorg te werken, of om voor een klas met 36 leerlingen te staan.”

Demonstrant Steven Ruiter wil dat werkdruk naar beneden gaat. “Dan hebben de docenten in het voortgezet onderwijs weer tijd om zelf onderwijs te ontwikkelen, onderwijs dat past bij hun leerlingen.”

Oud-schoolbestuurder Henk Giebels vindt dat de afgelopen twintig jaar het kapitaal steeds sterker wordt en de positie van werknemers steeds zwakker. “Op een dag als vandaag laten we gelukkig zien dat de vakbond nog steeds van belang is – dat we er stáán.”