Schooltv: van iconische uitzendingen naar populaire video-database
De tijd dat de wiebelige tv-kast overal op hetzelfde moment de klas in werd gerold, is allang niet meer. Schooltv - 60 jaar oud - heeft nu de best bezochte website voor aanvullend lesmateriaal.
Wie denkt een pop van Karbonkel of posters van het Schooltv-weekjournaal tegen te komen, heeft het mis. Drie witte tafels op een ruime redactievloer van het NTR-gebouw in Hilversum zijn bestemd voor de makers van Schooltv: momenteel zes vrouwen en één man.
Bijna vijftien jaar geleden - eindredacteur Erik Appelman werkte er toen ook al - had Schooltv nog zo’n tachtig man in dienst. Dat is meer dan tien keer zoveel als nu. Appelman: “Eigenlijk waren we lang een eigen omroep, met eigen tv-programma’s en een eigen backoffice.”
Wegbezuinigd
Rond 2010 brak een fusietijd aan in omroepenland. De NPS, Teleac en RVU werden samengevoegd tot de NTR en adopteerden Schooltv. Educatieve programma’s stonden destijds niet hoog op de prioriteitenlijst van de overkoepelende NPO, vertelt Appelman: “Eigenlijk is Schooltv toen zo goed als wegbezuinigd. Het was onder dwang. Niemand vond het leuk.”
Tegelijk was het logisch om anders naar de producties van Schooltv gaan kijken. Appelman: “De oude situatie was ook niet langer houdbaar. We hadden vaste uitzendtijden, vanuit het toen al ouderwetse idee dat leraren precies dan met hun klas naar onze programma’s gingen kijken. Maar dat was natuurlijk allang niet meer zo. Ze kozen hun eigen moment.”
Schooltv betekent geen reclames, geen bijbedoelingen, altijd additioneel en nooit lesvervangend
Dus ontstond het idee om de Schooltv-beeldbank uit te bouwen naar een slimme database met ‘goed aanvullend lesmateriaal’. Appelman: “We geven zo goed mogelijk aan: deze video is voor die groep of klas geschikt en gaat over dit thema. We zijn een publieke dienst, met publiek materiaal.” Dat betekent ‘geen reclames, geen bijbedoelingen, altijd additioneel en nooit lesvervangend’, aldus de eindredacteur.
Dik een decennium na de sanering deed Schooltv zelf onderzoek. Op Youtube na, bleek de beeldbank de meest gebruikte onderwijsvideo-site te zijn van Nederland. Zo’n 18 duizend filmpjes staan er inmiddels op, grofweg twee derde voor het primair en een derde voor het voortgezet onderwijs.
Gemiddeld trekt het materiaal 800 duizend ‘unieke gebruikers’ per maand. Appelman: “Een unieke gebruiker wordt één keer per maand geteld. Dus ook als je tien keer per maand op de website komt, telt dat maar één keer.” Het aantal pageviews ligt veel hoger: rond de 5 miljoen per maand.
Kamervragen
In haar inmiddels zestigjarig bestaan kent Schooltv ook aardig wat relletjes. Denk aan de commotie over Dokter Corrie, een programma met seksuele voorlichting dat in 2013 zelfs tot Kamervragen leidde van de ChristenUnie. Ook het verwijderen van Zwarte Piet uit al het Schooltv-materiaal ging niet zonder slag of stoot.