VO

Nieuwe oproep aan schoolbesturen: bied griepprik aan

Onderwijspersoneel dat een griepprik wil, moet die via hun werkgever kunnen krijgen. Dat vinden de bonden al langer. Nu roept ook arbeidsmarktplatform Voion, waarin werkgevers van de VO-raad vertegenwoordigd zijn, de eigen achterban hiertoe op. 

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

Appel ziekzijn

Beeld: Pixabay

“Wij gaan ervanuit dat de werkgevers dit goed oppakken”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.

In maart dit jaar adviseerde de Gezondheidsraad, de belangrijkste adviseur van de regering, al om ook werknemers uit het onderwijs en de kinderopvang mee te nemen voor een griepprik. Nu is deze prik alleen beschikbaar voor 60-plussers en mensen met een chronische aandoening. De raad vindt dat onderwijspersoneel meer risico loopt omdat ze met meerdere mensen voor een langere tijd in kleinere ruimtes werken.

Daarom doet arbeidsmarktplatform Voion nu een duidelijke oproep aan de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs: laat medewerkers die dat willen zich vaccineren. De besturen moeten dit 'faciliteren'. ‘Dat is dan vooral ter bescherming van het personeel zelf, maar kan ook helpen ter bescherming van kwetsbare leerlingen en/of collega’s.’ Ook kan het roosterproblemen voorkomen tijdens de jaarlijkse griepepidemie, zo staat op de website van Voion.  

Schoolbesturen: faciliteer de griepprik onderwijspersoneel

De uitvoering kan zo zijn dat werknemers die jonger dan 60 jaar zijn en geen medische indicatie hebben, in overleg met hun huisarts de griepprik krijgen. Dit kunnen werkgevers volgens Voion op dezelfde manier aanpakken als bij het vergoeden van beeldschermbrillen of persoonlijke beschermingsmiddelen. AOb-beleidsmedewerker Marcel Koning noemt de arbodiensten als optie. “Ook dat zijn partijen die werkgevers kunnen bijstaan bij de uitvoering van de griepprik.”

Coronaprik

De oproep van Voion geldt alleen voor de griepprik. Onlangs deed de AOb samen met andere bonden en de werkgeversorganisaties nog een oproep bij het demissionaire kabinet om ook onderwijspersoneel een coronaprik te geven, omdat het hun beter zou beschermen. Ziekteverzuim door corona heeft ook grote maatschappelijke gevolgen. De Gezondheidsraad noemde in het advies over de coronaprik het onderwijspersoneel juist weer niet.