PO

‘Scholen niet voorbereid op Oekraïense vluchtelingen’

Nederlandse scholen zijn niet klaar om grote groepen vluchtelingen van goed onderwijs te voorzien. De Onderwijsraad constateerde dit in 2017 al, maar ziet dat er weinig aan de situatie is veranderd. Laat vluchtelingen die zelf onderwijs gaven in Oekraïne, meehelpen met het lesgeven aan Oekraïense kinderen in Nederland, zegt de AOb.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

oekraine

Beeld: Pixabay

Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad, stuurde gisteren een bezorgde brief aan onderwijsminister Dennis Wiersma. ‘Het onderwijs komt voor een grote uitdaging te staan, in een periode bovendien waarin er al stevige structurele problemen spelen in het onderwijs’, schrijft Hooge.

Structureel investeren

In een eerder verschenen rapportVluchtelingen en onderwijs’ gaf de raad al advies aan de regering hoe het onderwijs om moet gaan met de grote aantallen vluchtelingen. Ononderbroken onderwijs is voor de korte termijn een belangrijke prioriteit in het asielbeleid en vluchtelingen moeten zo min mogelijk verhuizen zodat ze één schoolloopbaan kunnen volgen. De raad is bang dat dit bij Oekraïense vluchtelingen weer misgaat en waarschuwt hiervoor. De peuters uit de Oekraïne zouden gelijk gebruik moeten maken van de voorscholen in elke gemeente. Ongeacht welke achtergrond hun ouders hebben.

Naast kwantiteit moet de nadruk meteen ook liggen op de kwaliteit van het aanbod. Hierin is de afgelopen decennia helaas te weinig geïnvesteerd

Structurele investeringen zijn voor de lange termijn van enorm belang, vindt de raad. ‘Naast kwantiteit moet de nadruk meteen ook liggen op de kwaliteit van het aanbod. Hierin is de afgelopen decennia helaas te weinig geïnvesteerd’, schrijft Hooge. Er moet in deskundigheid en onderwijsmaterialen structureel geïnvesteerd worden, zonder dat zal de kwaliteit van het onderwijs aan vluchtelingen nooit duurzaam verbeteren. Deze investeringen mogen niet ten koste gaan van andere kwetsbare groepen in het onderwijs, vindt Hooge. Een goede doorstroom na de internationale schakelklassen is ook van belang.

Hooge wijst de minsisters er op dat ze niet zomaar alles kunnen delegeren bij gemeenten, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden. ‘Landelijke kaders en regionale samenwerking zijn beide nodig’, aldus de voorzitter van de raad.

Oekraïense leraren

Net als het adviesorgaan ziet de AOb ook dat het onderwijs voor een enorme uitdaging staat. De hoge werkdruk door het lerarentekort en door de coronacrisis zorgen ervoor dat het een lastige opgave wordt om onderwijs te geven aan alle vluchtelingen uit de Oekraïne. De bond pleit voor een systeem waarin vluchtelingen die zelf onderwijs gaven in hun thuisland, meehelpen met het lesgeven aan de Oekraïense kinderen die in Nederland zijn aangekomen.

De Oekraïense leerkrachten verblijven bij gastgezinnen in ons dorp en ze wilden graag snel aan de slag

Op basisschool de Wegwijzer in Nieuw-Lekkerland doen ze het al op deze manier, zo staat in het Onderwijsblad dat begin april verschijnt. Kinderen van acht tot twaalf jaar ouder – op dit moment 26 - krijgen les in een aparte klas. De Wegwijzer zet daarvoor vier Oekraïense juffen in die sinds begin deze maand helpen op de school. De Oekraïense vluchtelingen krijgen les in hun eigen taal en in het Nederlands. “De Oekraïense leerkrachten verblijven bij gastgezinnen in ons dorp en ze wilden graag snel aan de slag”, vertelt schooldirecteur Pauline van As. “Ze zijn natuurlijk niet bevoegd om les te geven in Nederland, dus ik kan ze nu niet aannemen, maar ik wil ze graag behouden, want anders vloeien ze weg naar de schoonmaak of werk achter de kassa. Dat zou doodzonde zijn.”

Van As hoopt op een spoedige regeling die het voor haar mogelijk maakt om de nieuwe leerkrachten te belonen.

Juf Eveline van basisschool De Wikkeling uit Nieuw Vennep startte een facebook-groep waarin leraren kunnen sparren over de beste aanpak voor onderwijs aan Oekraïense kinderen. Check de groep 'Kind uit Oekraïne in de klas'.

Blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw onderwijssector. Download de AOb-ledenapp in de Google Playstore of Apple Store