AOb-voorzitter Thijs Roovers: 'We blijven keihard actievoeren tegen deze bezuinigingen'
Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met de OCW-begroting. “Als samenleving betalen we de prijs voor de bezuinigingen op onderwijs", reageert AOb-voorzitter Thijs Roovers. “We blijven hier keihard tegen actievoeren. Gisteren op de VU in Amsterdam, vandaag in Rotterdam, overmorgen in Tilburg.”

Tienduizenden actievoerders demonstreerden in november op het Malieveld. Foto: Roland Pupupin
Bijna zeven maanden na de presentatie op Prinsjesdag zijn de ingrijpende onderwijsbezuinigingen van het kabinet-Schoof voor nu een feit. Naast de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB stemden CDA, ChristenUnie, SGP, JA21, FVD en 50Plus voor de begroting met daarin 1,1 miljard aan structurele bezuinigingen, waarvan ruim een half miljard op hoger onderwijs.
“Deze bezuinigingen zijn volstrekt onacceptabel”, aldus Roovers. “We laten het er ook zeker niet bij zitten. Daarom roep ik iedereen op: doe mee met de komende estafettestakingen in Tilburg, Wageningen, Maastricht, Eindhoven en Delft. De noodzaak wordt alleen maar groter. Het is belangrijk om ook deze weken samen een vuist te maken en een heel duidelijk signaal af te geven aan Den Haag."
Het is belangrijk om ook deze weken samen een vuist te maken en een heel duidelijk signaal af te geven aan Den Haag
Roovers doelt op de Voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de begroting waarover nu achter de schermen druk onderhandeld wordt. Al eerder ging deze OCW-begroting op de schop na acties.
Malieveld
In december sloten CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 een deal om de coalitie in de senaat aan een meerderheid te helpen, het zogenoemde ‘monsterverbond’. In ruil daarvoor slikte het kabinet 748 miljoen aan onderwijsbezuinigingen in. Dat was bij lange na niet voldoende, onderstreept Roovers. Maar het maakte wel duidelijk dat de aanhoudende acties in het hoger onderwijs de politiek druk opvoeren.
“We stonden in november met 25 duizend man op het Malieveld. Actievoeren loont, onder druk wordt alles vloeibaar. Denk aan het dichten van de loonkloof tussen primair en voortgezet onderwijs na massale acties. De investeringen in het hoger onderwijs die het vorige kabinet deed, kwamen er mede doordat veel docenten, hoogleraren en studenten ook toen al hun stem lieten horen.”
Actievoeren loont, onder druk wordt alles vloeibaar
De behandeling in de Eerste Kamer ging niet zonder slag of stoot, met drie schriftelijke vragenrondes, een expertmeeting, een marathondebat en een ongebruikelijke derde termijn over de ‘onrechtmatigheid’ van de bezuinigingen. GroenLinks-PvdA, D66, SP, Volt, Partij voor de Dieren en OPNL stemden vandaag tegen.
Ook op een ander front zal het verzet nu gestalte krijgen. Roovers wijst erop dat een vastgestelde begroting de weg vrij maakt voor juridische procedures. Universiteiten van Nederland heeft na de stemming direct aangekondigd naar de rechter te zullen stappen. Roovers: “Deskundigen, ambtenaren op het ministerie en zelfs partijen die voor de begroting hebben gestemd geven aan dat de minister bij de rechter nat kan gaan. Bruins heeft gezegd een rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. Ik zou bijna zeggen: dan vraag je erom.”
Vier van de partijen die voor de bezuinigingen stemden - VVD, CDA, ChristenUnie en 50Plus - steunden een oppositie-motie over het waarborgen van academische vrijheid.
Vandaag: estafettestaking in Rotterdam

Medewerkers en studenten van de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam gingen vandaag de straat op. Het is de achtste in een serie estafettestakingen tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs en onderzoek. De afgelopen weken waren er al stakingen in Leiden, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam (UvA en HvA, en VU), Groningen en Enschede. Komende donderdag is Tilburg aan de beurt. Alle locaties en data vind je hier.
De acties gaan door. Stop de sloop van het hoger onderwijs! Sluit je aan