Reiskostenvergoeding primair onderwijs aangepast vanwege te hoge administratielast
De bonden en de werkgeversorganisatie PO-raad hebben de afspraken over de reiskostenvergoeding aangepast. De regeling zou voor te veel hinder en administratie gaan zorgen bij scholen.
Vanaf 1 januari 2024 krijgen werknemers in het primair onderwijs daarom een vaste vergoeding per maand voor een vast aantal reisdagen.
AOb-bestuurder Thijs Roovers zegt dat er aan de afspraak zelf niets verandert. “In de laatste cao plusten we de kilometervergoeding op van 12 naar 17 eurocent per kilometer. Ook spraken we af om een vergoeding te geven voor méér kilometers: van 21 naar 25. Dat blijft zo. Het gaat puur om de uitwerking. Niemand mag vanwege een reiskostenregeling extra administratie krijgen en handmatig allerlei reizen moeten bijhouden.”
Niemand mag vanwege een reiskostenregeling extra administratie krijgen
De afspraak om de werkelijke reisdagen uit te betalen, bleek er een met te veel haken en ogen. “Onderwijspersoneel zou dan elke dag moeten aangeven dat ze een reis hebben gemaakt”, zegt AOb-sectorbestuurder Anton Bodegraven. “Ook mensen die niet zouden reizen en later in het jaar wel gebruik wilden maken van een fiscale regeling moesten dat gaan bijhouden.”
Oplossing
Daarom bedachten de PO-raad en de bonden een oplossing door een vast bedrag per maand uit te keren voor werknemers die wonen vanaf 7 kilometer en verder van hun school. “Niemand gaat erop achteruit”, benadrukt Bodegraven. “Het aantal reisdagen van de werknemer vormt de basis voor de vergoeding.” Er wordt berekend wat het aantal kilometers is van een werknemer en dan kijkt het schoolbestuur hoeveel reisdagen je per jaar hebt naar rato van het dienstverband. Daar komt vervolgens een vast bedrag per maand uit. Een collega die 8 kilometer van school woont, ontvangt een lager bedrag dan een collega die verder weg woont.
Niemand gaat erop achteruit
Deze vergoeding keren schoolbesturen elke maand uit, behalve in augustus. Je vindt het terug op de salarisstrook. Ook als je een keer ziek bent, blijft de reiskostenvergoeding de eerste twee weken doorlopen.
Vervangers
Vervangers ontvangen nog steeds een vergoeding tot een maximum van 34,5 kilometer per enkele reis. Hier is niets aan veranderd. Het aantal kilometers is hoger voor vervangers, om zo vervanging te stimuleren. Collega’s die dichtbij wonen -tussen de 0 en 7 kilometer- ontvangen geen vergoeding.
Met de medezeggenschapsraad mogen schoolbesturen -als ze dit willen- een betere reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer afspreken. Het mag nooit minder zijn dan in de cao al vaststaat.
Log in om twee handige rekenvoorbeelden te zien over de reiskosten. Wij maakten de berekening voor een leerkracht die drie dagen werkt en 15 kilometer van school woont en voor een conciërge die voltijd werkt en op 40 kilometer afstand woont. Met deze voorbeelden kun je makkelijk een berekening maken die aansluit bij jouw situatie. Benieuwd naar alle afspraken en details? Download het cao-artikel