VO

PVO-bestuur zet overgebleven scholen in de etalage

Het bestuur van persoonlijk voortgezet onderwijs (PVO, voorheen SvPO) is op zoek naar overnamekandidaten voor de overgebleven vier scholen. Mochten die zich niet aandienen, dan wil het bestuur de scholen eind dit schooljaar sluiten.

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Tjalling Koopmans College PVO Hurdegaryp

De PVO-school in Hurdegaryp is een van de vestigingen waar de onderwijskwaliteit niet ter discussie staat. Google Street View

Het bestuur zet de scholen in de etalage omdat ze geen financiële mogelijkheden zegt te zien om op de huidige voet door te gaan. Medewerkers, ouders en medezeggenschapsraden zijn hierover begin deze week met een brief op de hoogte gebracht. Dit najaar onderzoekt het bestuur de mogelijkheden om de scholen in Hurdegaryp (Tjalling Koopmans College), Deventer en Geldermalsen (Ida Gerhardt Academie) samen over te dragen aan één landelijk opererend schoolbestuur of aan verschillende regionale organisaties. In januari moet daarover duidelijkheid zijn.

Van een vierde PVO-school, in Hoorn, was voor de zomer al bekend dat het bestuur deze eind dit schooljaar wil overdragen of sluiten. Afgelopen zomer sloten de scholen in Kapelle, Amsterdam, Utrecht en Hengelo de deuren vanwege een combinatie van achterblijvende leerlingaantallen en kritische inspectieoordelen. De overdracht van leerlingen moest dit voorjaar onder grote tijdsdruk georganiseerd worden.

Op orde

Bij de scholen in Hurdegaryp, Deventer en Geldermalsen staat de onderwijskwaliteit niet ter discussie. Wel kampen de scholen in Hurdegaryp en Deventer met achterblijvende leerlingaantallen. De Friese school zit te lang onder de opheffingsnorm, maar kreeg van het ministerie twee jaar respijt.

“Vrij groot”, reageert interim-bestuurder Joost Eijkhout tegenover het Onderwijsblad op de vraag hoe hij de kans op een overdracht inschat. “Deze scholen hebben het onderwijs op orde. Dat was bij de scholen die gesloten zijn niet het geval.” De vraag is of het concept met de kleine klassen van zestien leerlingen behouden blijft bij een eventuele overdracht. Eijkhout: “Ik denk dat dat lastig zal zijn. Er bestaat zeker behoefte aan dit type school en concept, maar het is ook kwetsbaar. Ik denk dat je toch aan bepaalde knoppen moet draaien om het haalbaar te laten zijn, zoals 18 of 20 leerlingen per groep bijvoorbeeld of meer leerlingen aannemen dan de maximale 80 in het eerste jaar.”

Laatste scenario

Hoewel het PVO-bestuur aangeeft het te willen voorkomen, geeft ze in de brief aan dat sluiting als uiterste scenario ook op tafel ligt. Niet vermeld staat per wanneer. Mocht het bestuur in januari uitkomen op sluiting van één of meerdere scholen, dan zal dat volgens Eijkhout al in de zomer van 2025 zijn. In zijn ogen zou er dan nog voldoende tijd zijn voor de afwikkeling. Op de vraag waarom er voor een eventuele opheffing van de school niet nog een jaar langer de tijd wordt genomen, zegt hij: “Omdat het voor de stichting financieel lastig te dragen is, dan komt uiteindelijk de financiële continuïteit in gevaar.”

Volgens de interim-bestuurder staan de financiële seinen op rood. “Dat heeft te maken met de kosten die gemoeid zijn met het sluiten van vier scholen, maar nog meer met het feit dat we al een aantal jaren achter elkaar te weinig leerlingen hebben. Dat merken we aan de inkomsten, terwijl we aan de kostenkant te maken hebben met veel extern personeel dat ingehuurd moest worden. Dat, in combinatie met het concept van kleine scholen met kleine klassen, is uiteindelijk niet vol te houden.”