Programma manifestatie Den Haag bekend
De sprekers tijdens de staking op vrijdag 15 maart zijn bekend. Vooral mensen die zelf in het onderwijs werken stappen op het podium van het Malieveld.
Tijdens de landelijke manifestatie laten sprekers en vooral - hopelijk massaal aanwezige - stakers zien dat investeren in het onderwijs móet. Kom ook! En maak vrijdag 15 maart 2019 tot een dag met een niet te negeren boodschap.
De bijeenkomst in Den Haag is uniek. Het is voor het eerst in Nederland dat alle onderwijssectoren samen staken. Een uitgelezen kans om beleidsmakers en andere machthebbers te laten zien en horen dat de maat vol is.
Het programma start om 12.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Cabaretier, radiomaker en onderwijspleitbezorger Dolf Jansen praat de manifestatie aan elkaar.
Sprekers
Aan het woord komen:
- John Brewster - docent orde en veiligheid op het Nova College in Haarlem
John is leraar in het middelbaar beroepsonderwijs. Hij is boos, omdat het docentschap ten onder gaat aan de huidige werkdruk en het slechte imago. Zijn collega's vallen om en worden niet meer vervangen, vertelt hij ook in het NOS-journaal van 9 januari (vanaf 10 minuut 40, red.).
- Britt van Setten-Reijnst - leerkracht op de Montessorischool Zeist
Juf Britt kent leerlingen die niet naar het toilet willen, omdat er geen geld is om wc's op basisscholen fatsoenlijk schoon te maken. Ook wijst zij op de werkdruk. "Sommige kinderen hebben het nodig om een moeilijke som drie keer uitgelegd te krijgen. Dat lukt in de praktijk vaak niet meer."
- Jean-Pierre Nelk - docent natuurkunde en wiskunde op het stedelijk Gymnasium in Schiedam
Jean-Pierre vindt het nog steeds bizar dat het woord 'lerarentekort' in het hele regeerakkoord niet voorkomt. Hij voelt zich lelijk in de kou gezet door dit kabinet. Geregeld is hij van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds op school om alle taken te kunnen doen. Meer over zijn werkervaring in het voortgezet onderwijs - en het hoge aantal burn-outs - in dit Radio1-interview uit 2018.
- Jeroen de Glas - ouder van twee dochters op basisschool de Tamarinde in Zaandam
Door het structurele tekort aan onderwijspersoneel krijgen de kinderen van Jeroen al een tijdje maar vier dagen per week les. "Dit is een gigantisch probleem", vertelt Glas op de AOb-website. "Ook ouders moeten zo veel mogelijk de overheid lastigvallen en op 15 maart naar het Malieveld komen.”
- Rens Bod - hoogleraar computationele geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en aanjager van WOinActie
Voor het eerst in de geschiedenis doen ook universiteiten mee aan een gezamenlijke landelijke onderwijsstaking. "We hebben een gemeenschappelijk doel", zegt Rens. "En dat is de kwaliteit van het onderwijs. Maar die kunnen we niet bieden als onze docenten kapot gaan aan de werkdruk." Rens vertelde al eerder op de AOb-website over WOinActie.
- Roy van Kessel - werkt op de facilitaire dienst van Maastricht University
Roy wil de Onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven vooral wijzen op de oplopende werkdruk, óók bij onderwijsondersteuners.
- Carline van Breugel - student aan de Vrije Universiteit en voorzitter van de Landelijke studentenvakbond
Op de facebookpagina van LSVb roept Van Breugel op tot solidariteit onder de studenten in Nederland en vraagt ze en masse naar het Malieveld te komen. De LSVb is tegen het 'schuldenstelsel' en voor een betere onderwijskwaliteit in het hoger onderwijs.
Verder spreken kort:
- Jilles Veenstra - voorzitter van de FvOv
- Han Busker - voorzitter van de FNV
- Liesbeth Verheggen - voorzitter van de Algemene Onderwijsbond
Muziek
Een half uurtje voor de manifestatie speelt de Bogerman Band van csg Bogerman uit Sneek. Zij spelen ook na afloop. Daarnaast treedt een schreeuwkoor van de Fontys-pabo uit Tilburg op.
Dáárom
Twijfel je nog of je naar Den Haag komt? Kijk dan dit filmpje en laat je overtuigen:
Tijdens de actieweek zijn er ook lokale activiteiten of acties. Benieuwd welke dat zijn? We houden op deze pagina een lijst bij per dag. Deze lijst wordt steeds aangevuld.
Petitie
Heb je de petitie 'Investeer in onderwijs' al getekend? Zo niet, doe het dan hier.
Vervoer
Wil je meer weten over vervoer naar het Malieveld? Kijk op deze website.
Vragen
Bezoek onze pagina voor veelgestelde vragen - en antwoorden - over de staking op 15 maart.