PO
VO

Primair onderwijs gaat ook mobieltjes weren

Het primair onderwijs (po) volgt de middelbare scholen bij het weren van mobieltjes. Onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) maakt vandaag bekend dat ze de richtlijn uitbreid. AOb-bestuurder Thijs Roovers: “Dit is wel een beetje betuttelend. In het po is het niet zo’n groot probleem als op middelbare scholen. Leraren komen daar zelf wel uit met hun team en de ondersteuners.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

social media 3758364 1280

Beeld: Pixabay

Voor de zomervakantie maakte het ministerie van Onderwijs bekend dat er een landelijke richtlijn komt die mobieltjes in de ban doet. Vanaf januari 2024 mag de smartphone alleen voor educatief gebruik de klas in komen op middelbare scholen. Nu sluiten basisscholen en alle scholen in het speciaal onderwijs -vso, bso en so- hierbij aan, al gaat de richtlijn voor deze scholen pas later in: vanaf schooljaar 2024-2025.

Duidelijkheid

De minister hoopt hiermee duidelijkheid te scheppen. Volgens haar hebben veel kinderen op jonge leeftijd al een mobieltje. ‘Daarom ben ik blij dat we nu voor alle scholen hebben afgesproken dat mobieltjes in principe niet meer zijn toegestaan in de klas’, aldus Paul.

Geen mobieltje meer in de klas biedt duidelijkheid voor iedereen

Wel zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor de lessen mediawijsheid mogen de mobieltjes wél gebruikt worden, want dan zijn ze nodig voor de lesinhoud. Ook benoemt de minister het speciaal onderwijs waar een mobieltje waarschijnlijk nog iets vaker gebruikt zal worden. Leerlingen zijn er in deze onderwijssector vaker afhankelijk van, vanwege medische  redenen of door hun beperking. Het kan betekenen dat op deze scholen dan ook nog vaker een mobieltje te zien is.

Verdeeld

In april van dit jaar bleek dat een nipte meerderheid van 54 procent van de AOb-leden uit het primair onderwijs voor een ban is op mobieltjes. In het primair onderwijs zijn ze verdeeld over het thema, zo bleek eerder uit de enquête van de AOb die was ingevuld door 8000 AOb-leden. 

Deze richtlijn is ook een beetje betuttelend

“We zijn ons bewust van de slechte effecten van mobieltjes op de concentratie”, zegt AOb-bestuurder Roovers. “We kennen de gevolgen, maar deze richtlijn is ook een beetje betuttelend. Al is zo'n richtlijn wel een duidelijk signaal naar ouders. Zo groot is het probleem nog niet in het po en leg dit dan ook bij het schoolteam neer, die kunnen daar goede schoolafspraken over maken. Waar dan ook iedereen zich weer aan houdt.”

De richtlijn is nog geen definitief verbod. De minister gaat later bekijken of deze afspraken voldoende zijn of dat er toch nog wel een wettelijk verbod nodig is. Scholen mogen dan ook strenger zijn door telefoons op het hele schoolterrein te verbieden, zo stond in dit artikel met tips in het Onderwijsblad.