Pensioenfonds ABP belegt niet langer in Tesla, Meta en Alphabet
Pensioenfonds ABP, waar al het onderwijspersoneel bij is aangesloten, heeft drie grote techbedrijven uit zijn portefeuille gestoten. Het gaat om Tesla, Meta en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Beeld: Typetank
Dat blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad (FD). Het ABP bevestigt op zijn site dat het in het derde kwartaal van vorig jaar zijn aandelen in het elektrische automerk Tesla, van Elon Musk, van de hand heeft gedaan.
Grenzen
Nu laat de zakenkrant zien dat het niet alleen bij Tesla-aandelen bleef, maar ook dat het pensioenfonds de aandelen in Meta -bekend van de sociale mediaplatformen Facebook en Instagram en berichtendienst Whatsapp- en Alphabet -van zoekmachine Google- vorig jaar heeft verkocht. ‘Op een gegeven moment is er een grens’, aldus ABP-bestuurder Harmen van Wijnen in het FD. De topman ziet het niet snel gebeuren dat de aandelen opnieuw in de beleggingsportefeuille terugkomen.
AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg zit in de Pensioenkamer bij het ABP. “Wij ondersteunen het besluit”, zegt hij. Het valt onder de ESG-doelstellingen van het fonds en deze stap is in die zin geen verrassing, zegt Van der Ploeg. “Die doelstellingen gaan erover dat beleggingen onder meer rekening houden met het milieu (Environmental), sociale belangen (Social) en goed bestuur (Governance). Ik vind het een terecht dat het ABP kijkt hoe duurzaam het is om miljarden te investeren in een bedrijf waarbij een topman 50 miljard bonus ontvangt en er weinig tegenspraak is georganiseerd.”
Tegenstemmen
Van Wijnen zegt in een reactie op de site van het ABP dat het fonds op de aandeelhoudersvergadering tegen de bonus van 50 miljard euro van Musk heeft gestemd. ‘Wij vonden dit bedrag niet in overeenstemming met onze regels voor goed bestuur’, aldus de topman. Op de langere termijn kan dat een risico vormen. Maar, volgens de topman is deze bonus van Musk maar een klein onderdeel van een ‘groter plaatje’.
Het pensioenfonds nam vorig jaar namelijk het totale beleggingsbeleid onder de loep en verkleinde de beleggingsportefeuille
Het pensioenfonds nam vorig jaar namelijk het totale beleggingsbeleid onder de loep en verkleinde de beleggingsportefeuille van 2000 naar 1100 bedrijven. Er gingen dus veel meer aandelen uit, dan alleen Meta, Alphabet en Tesla. ‘Met deze afname behoudt de aandelenportefeuille voldoende spreiding én krijgt het fonds meer focus en inzicht in zijn aandelenportefeuille. Zo kan het de risico’s beter beheersen’, aldus het ABP.
Index en meer passief beleggen
Het fonds ging over op index-beleggen, vergelijkbaar zoals particulieren beleggen, en meer passief waarbij je verschillende aandelen hebt in een ‘mandje’. Voor het ABP is dat mandje op maat gemaakt. Van Wijnen: ‘Het kost minder en levert een vergelijkbaar rendement op als het meer actieve beleggen.’ ABP nam de hele portefeuille onder de loep en toetste die op rendement, risico, kosten en duurzaamheid. ‘Bedrijven die niet aan onze criteria voldoen, daar beleggen we niet in’, schrijft de ABP-bestuurder. Het geld dat de verkoop op bracht van de aandelen, is volgens het pensioenfonds direct opnieuw belegd.
Bedrijven die niet aan onze criteria voldoen, daar beleggen we niet in
‘Uiteraard gaat het om bedrijven die het beste zijn voor de belangen van onze deelnemers op de lange termijn’, aldus Van Wijnen. ‘Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: pensioenfondsen beleggen nooit voor een paar maanden. Zelfs niet voor een jaar. We beleggen voor de zeer lange termijn. Ons beleggingsbeleid is van een andere orde en wijkt sterk af van het gangbare beeld dat veel mensen bij beleggen hebben. We zijn geen day traders die voor het snelle geld gaan.’
Fossiele brandstoffen
In 2021 verkocht het ABP al aandelen ter waarde van 15 miljard euro (3 procent van het totaal aantal beleggingen van het fonds) van bedrijven in olie, gas en kolen.