Pabo’s zitten in de lift: sterke groei zichtbaar
Meer studenten kiezen voor een pabo-opleiding. Ruim 5800 eerstejaars zijn dit studiejaar begonnen aan de studie. Een groei van 8,9 procent vergeleken met 2023, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. AOb-voorzitter Thijs Roovers: “De laatste jaren is er veel gerepareerd in de aantrekkelijkheid van het beroep. Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken.”
![Magneet studenten aantrekken](/assets/Nieuws/2025/magneetinstroompabo__FocusFillMaxWyIwLjAwIiwiMC4wMCIsOTY0LDQ1MF0.jpg)
Beeld: Typetank
In 2023 begonnen 5360 studenten aan de pabo, dit jaar zijn het er 5838. Een sterke groei waarmee de pabo voor het eerst de bacheloropleiding verpleegkunde inhaalt en daarmee de opleiding is die de grootste instroom had in 2024.
Afgelopen december meldde het Onderwijsblad al dat de pabo populair is en dat studenten een toenemende belangstelling hebben voor de opleiding. Zo zag De Kempel in Helmond ‘een enorme klapper’ bij hun instroom en vertelde pabo-student Sil Meulendijks waarom ze voor de studie koos. ‘Mijn eigen juf was voor mij een groot voorbeeld. Zij heeft mij enorm geholpen. Toen wist ik: dat wil ik ook. Jonge kinderen zien groeien.’
Vruchten plukken
“Het is fantastisch nieuws”, reageert AOb-voorzitter Roovers. “We hebben de loonkloof gedicht en de laatste jaren veel gerepareerd in de aantrekkelijkheid van het beroep. Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken.” Ook Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH), zegt dat er hard is gewerkt om studenten te werven voor de lerarenopleidingen. ‘Dat lijkt de werken, deze aanpak zetten we ook de komende jaren door’, zegt hij in het persbericht bij de cijfers.
We hebben de loonkloof gedicht en veel gerepareerd in de aantrekkelijkheid van het beroep. Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken
Roovers wijst op het lerarentekort. “De tekorten zijn groot in de sector, naast dat er veel instroom nodig is, is ook het behoud van de huidige collega’s daarbij heel belangrijk. Maar wij juichen om elke positieve ontwikkeling en daar is dit er zeker één van.”
Tweedegraads lerarenopleidingen
Bij de bachelor lerarenopleidingen in het hbo nam de instroom met 189 toe naar 3961 studenten, een stijging van 5 procent. Een relatief herstel, in 2019 lag de instroom nog 400 studenten hoger. De helft van de toename dit collegejaar komt op conto van de lerarenopleiding lichamelijke opvoeding, waar de instroom met 93 studenten steeg naar 991. Groei is er ook bij onder meer de tweedegraads bacheloropleidingen tot leraar biologie (+37 studenten), maatschappijleer (+24) en wiskunde (+36), terwijl bij natuurkunde en Frans de instroom verder is teruggelopen.
Totale instroom
In totaal begonnen dit studiejaar 108.525 studenten aan een hbo-studie, een kleine duizend meer dan in 2023. De instroom bleef volgens de VH daarmee ‘nagenoeg gelijk’. Wel zijn er minder internationale studenten aan een opleiding begonnen aan één van de negen hogescholen in Nederland. Het gaat om 8,5 procent minder studenten uit de Europese Unie (EU) en 5,5 procent minder studenten van buiten de EU. Limmen zegt dan ook dat het kabinet niet met ingrijpende maatregelen hoeft te komen in hun Wet internationalisering in balans. ‘Dit is onnodig, hogescholen houden de internationale instroom al beperkt.’
Instroom per pabo
Bron: Vereniging Hogescholen