Overgang naar nieuw pensioenstelsel is goed georganiseerd
Ik begin me toch een beetje zorgen te maken over het nieuwe pensioenstelsel. De afspraken vind ik op zich prima, maar worden mijn persoonlijke gegevens wel goed overgezet? En kunnen de systemen van het ABP het allemaal aan?
Om te beginnen de vraag of je persoonlijke gegevens kloppen. Heel belangrijk natuurlijk, want die zijn bepalend voor de hoogte van je pensioen. Alle data worden voordat zij worden overgezet naar het nieuwe pensioensysteem zéér uitvoerig gecontroleerd, vertelt Aldert Boonen. Hij zit in het bestuur van het pensioenfonds, onder meer namens de AOb. Per deelnemer zijn er meer dan zestig verschillende data. Normaal gesproken controleert het ABP die op het moment dat iemand met pensioen gaat. Denk aan persoonsgegevens, hoe lang je waar hebt gewerkt en welk salaris je in verschillende periodes had. In de aanloop naar het nieuwe systeem wordt diezelfde controle voor élke deelnemer uitgevoerd. “Alle data moeten kloppen als we per 1 januari 2027 overgaan”, aldus Boonen. “Daar hebben we een heel traject voor uitgestippeld.
Alle data worden voordat zij worden overgezet naar het nieuwe pensioensysteem zéér uitvoerig gecontroleerd
Op dit moment zijn honderden gespecialiseerde medewerkers van uitvoeringsorganisatie APG de gegevens aan het nalopen. Daarna volgt een check door een externe actuaris, vervolgens is het de beurt aan een accountant en uiteindelijk gaat het hele dossier naar De Nederlandsche Bank die nagaat of alle op- een aanmerkingen goed zijn opgepakt.
Klopt dus wel
Het is een geruststellend antwoord op een vraag die meer onderwijsmensen bezighoudt, zo bleek afgelopen voorjaar tijdens een reeks informatiesessies over de nieuwe pensioenregeling. Begrijpelijk, vindt beleidsmedewerker Roelf van der Ploeg van AOb. De veranderingen die op stapel staan, zijn voor veel mensen aanleiding om op MijnABP hun gegevens nog eens te bekijken. En dan ontstaat soms verwarring. Van der Ploeg: “Soms lijkt het of er pensioenjaren ontbreken. Bijvoorbeeld als in het verleden een klein pensioen is afgekocht of als je een aantal jaar parttime hebt gewerkt. Stel, je bent al dertig jaar in dienst, maar gedurende een periode van tien jaar heb je 50 procent gewerkt. Over die jaren heb je maar vijf jaar een volledig pensioen opgebouwd, dus zie je in de gegevens 25 jaar pensioenopbouw staan. Dat kan een fout lijken, maar het klopt dus wel.”
Alarmerende verhalen
Dan de vraag: kunnen de systemen van APG die grote omslag wel aan? Ook een begrijpelijke zorg, er zijn immers genoeg alarmerende verhalen in de media over (overheids)instanties zoals de Belastingdienst die worstelen met falende automatisering. Aldert Boonen heeft er alle vertrouwen in dat de overgang naar het nieuwe stelsel goed zal verlopen. Er is gekozen voor Festina Finance, een Deense partij die ook de software voor de Deense pensioenuitvoering verzorgt. “De systemen in Denemarken lijken sterk op ons nieuwe stelsel”, aldus Boonen. “Al is de wetgeving in Nederland net weer anders, wat tot specifieke eisen leidt. Maar het scheelt dat de basis verglijkbaar is.”
Daar komt bij dat het ABP niet het eerste pensioenfonds is dat APG overzet naar het nieuwe systeem. Voordien gaan al drie andere partijen over, waaronder PWRI, het pensioenfonds voor de sociale werkvoorziening. “Dat fonds heeft precies dezelfde systemen als het ABP en heeft ook voor het nieuwe systeem dezelfde keuzes gemaakt”, aldus beleidsmedewerker Roelf van der Ploeg. “Een betere testcase is er niet.”
Animo voor pensioeninfo
Twaalf informatiebijeenkomsten belegde de AOb afgelopen voorjaar over de plannen voor de nieuwe pensioenregeling:
-Gemiddeld tachtig AOb-leden kwamen op elke sessie af
-Ongeveer drieduizend leden volgden een van de zes webinars via de live chat
En hoe nu verder?
Vier controle-rondes op de persoonlijke gegevens van de AOb-leden zijn er voordat ABP het nieuwe pensioensysteem per 1 januari 2027 invoert (zie hoofdtekst). Alle nieuwe gegevens tot de invoering worden uiteraard ook verwerkt en gecontroleerd.
Nu de AOb-leden hebben ingestemd met de voorstellen voor de inrichting van de nieuwe regeling, moet het ABP-bestuur zijn fiat geven. Dat kijkt of de plannen eerlijk zijn voor alle generaties, in verschillende economische omstandigheden.
Verantwoordingsorgaan aan zet
Volgend voorjaar is het Verantwoordingsorgaan van het ABP aan zet. Dat is een soort medezeggenschapsraad, met een afvaardiging van AOb-leden: drie werkende leden en twee gepensioneerden.
Laatste check
Het resultaat gaat uiteindelijk naar De Nederlandsche Bank, die een laatste check uitvoert.