HBO
WO&O

Opnieuw acties tegen bezuinigingen in het onderwijs

Docenten, studenten en andere onderwijsmedewerkers in verschillende universiteitssteden voeren vandaag opnieuw actie om de bezuinigingen tegen te houden in het hoger onderwijs. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de bezuinigingsplannen van het kabinet. “De ongerustheid en woede is er nog steeds”, zegt AOb-rayonbestuurder Iris Schaap. “Ga naar een lokale actie als je kunt.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

0Z0A5541 kopie v2

Beeld: Roland Pupupin

Na de grote demonstratie op het Malieveld gaan onderwijsmedewerkers en studenten in het hele land morgen rond het middaguur nogmaals hun boosheid laten blijken over de onderwijsbegroting. 

Fluitjes en walk-outs

Zo zullen medewerkers in Amsterdam bij het hoofdgebouw van de VU een menselijke ketting vormen vanaf 12.45 uur. In Groningen gaan ze voor een protest met fluitjes om hun woede tegen de onderwijsbegroting kenbaar te maken, want het kabinet moet teruggefloten worden, zo vinden de actievoerders. Onderwijsmedewerkers en studenten in Leiden pakken ook een fluitje en daar zal een ‘walk-out’ zijn waarbij medewerkers om 13.00 uit de universiteit naar buiten zullen lopen. Ook in Delft, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Utrecht wordt actie gevoerd. Op de AOb-actiepagina en op de site van WOinActie vind je een overzicht met alle tijden en locaties. 

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

“Sluit je aan als je kunt”, zegt Schaap. “We moeten de politiek nog één keer laten weten: doe het niet, stop met slopen. We willen geen compromis, de hele bezuiniging moet van tafel.”

We moeten de politiek nog één keer laten weten: doe het niet, stop met slopen

Stemmen

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer die ook moet instemmen met de begroting. Vanwege onderhandelingen is de stemming al een week uitgesteld. De oppositiepartijen kwamen met allerlei voorstellen om de bezuinigingen van tafel te krijgen. GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Denk en Volt willen de complete twee miljard euro aan bezuinigingen op de OCW-begroting terugdraaien. Andere oppositiepartijen, zoals het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 zijn bereid tot compromis al is de uitkomst op dit moment nog niet duidelijk.  

Mocht de coalitie er niet uitkomen en wordt de begroting weggestemd. Dan blijft de huidige begroting doorlopen in het nieuwe jaar en moet het kabinet opnieuw aan de slag om een meerderheid te vinden voor de begrotingsplannen.