HBO
WO&O

Fluitconcerten tegen bezuinigingen in tal van universiteitssteden

Met een langdurig fluitconcert en ander kabaal hebben docenten, studenten en andere onderwijsmedewerkers in meer dan tien steden vandaag opnieuw actiegevoerd tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. “Vandaag fluiten we de regering terug”, zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker die in Leiden kort voor het middaguur rode fluitjes stond uit te delen.

Tekst Karen Hagen en Michiel van Nieuwstadt Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

Koffiekar

In Utrecht ondersteunde de AOb actievoerders tijdens een walk-out op het Janskerkhof met een koffiekar. Beeld: Rob Voorwinden

Morgen stemt de Tweede Kamer over de bezuinigingsplannen van het kabinet. Met enkele honderden actievoerders loopt het aardig vol op de Cleveringaplaats in Leiden, waar onder andere een groot deel van de Letteren Faculteit is gehuisvest. “De actiebereidheid is nog nooit zo groot geweest”, zegt universitair hoofddocent Jenneke van der Wal. Ze is op een muurtje geklommen en leest in Leiden via een megafoon een speech voor die vanmiddag ook ten gehore werd gebracht in  de universiteitssteden Amsterdam, Delft, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht en Wageningen.  Van der Wal legt uit waarom de beoogde bezuinigingen in het hoger onderwijs onnodig zijn, onwenselijk, onverstandig en niet legitiem.

'We moeten voorkomen dat sectoren tegen elkaar worden uitgespeeld'

De actievoerders reageren met gefluit, tromgeroffel en gejoel. ‘Doe het niet', scanderen zij.  AOb-sectorbestuurder Elise van Walstijn is boos en maakt zich grote zorgen. “Mijn angst is dat onze Engelstalige opleiding Communicatie aan de Haagse Hogeschool helemaal wordt opgeheven.” Ze vreest dat bezuinigingen in het hoger onderwijs die straks mogelijk worden teruggedraaid verhaald zullen worden op andere sectoren. Van Walstijn pleit daarom voor acties in het po, vo, mbo. “We moeten voorkomen dat sectoren tegen elkaar worden uitgespeeld.”

Koffiekar

In Utrecht ondersteunde de AOb actievoerders tijdens een walk-out op het Janskerkhof met een koffiekar. Ook daar zijn rond het middaguur enkele honderden actievoerders naar buiten gelopen voor een zogenoemde walk-out onder andere vanuit de aan het plein gelegen faculteiten voor rechtsgeleerdheid, economie en bestuurskunde. Net als in Leiden klinkt het gefluit in Utrecht hard en langdurig. Het protest is zo luid dat sommige actievoerders besluiten hun vingers in de oren te stoppen.   

Na de grote demonstratie op het Malieveld wilden onderwijsmedewerkers en studenten in het hele land vandaag rond het middaguur nogmaals hun boosheid laten blijken over de onderwijsbegroting. Zij zijn vast van plan om actie te blijven voeren zolang de plannen niet worden ingetrokken. 'Stakingen liggen nadrukkelijk op tafel', aldus een statement van de AOb en acht andere organisaties die actievoeren tegen de plannen, verenigd onder de slogan 'Ho! Stop de sloop van het hoger onderwijs.'

We willen geen compromis, de hele bezuiniging moet van tafel 

Medewerkers in Amsterdam vormden vanmiddag bij het hoofdgebouw van de VU een menselijke ketting. En Groningen ging ook voor voor een protest met fluitjes om de woede tegen de onderwijsbegroting kenbaar te maken. “We laten het de politiek nog één keer weten", zegt AOb-bestuurder Iris Schaap. “Doe het niet, stop met slopen. We willen geen compromis, de hele bezuiniging moet van tafel.”

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Stemmen

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer die ook moet instemmen met de begroting. Vanwege onderhandelingen is de stemming al een week uitgesteld. De oppositiepartijen kwamen met allerlei voorstellen om de bezuinigingen van tafel te krijgen. GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Denk en Volt willen de complete twee miljard euro aan bezuinigingen op de OCW-begroting terugdraaien. Andere oppositiepartijen, zoals het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 zijn bereid tot compromis al is de uitkomst op dit moment nog niet duidelijk.  

Mocht de coalitie er niet uitkomen en wordt de begroting weggestemd. Dan blijft de huidige begroting doorlopen in het nieuwe jaar en moet het kabinet opnieuw aan de slag om een meerderheid te vinden voor de begrotingsplannen.