Alle

'Openbaar vervoer wordt dinsdag geen knelpunt'

Het voortgezet onderwijs gaat aanstaande dinsdag weer van start – in elk geval gedeeltelijk. Leerlingen mogen geen gebruik maken van het openbaar vervoer, tenzij het echt niet anders kan. Scholen en vervoerders lijken deze logistieke puzzel te hebben opgelost. In elk geval voor de komende twee weken.

Tekst Webredactie - Rob Voorwinden / Arno Kersten - - 4 Minuten om te lezen

ov-crop

Foto AOb

Het voortgezet onderwijs kan weer voorzichtig gaan opstarten, maakte het kabinet twee weken geleden bekend. Maar leerlingen moeten niet alleen naar school komen om toetsen te maken of een mentoruur te volgen, zo voegde premier Mark Rutte daaraan toe. Nee, er moeten ook lessen gevolgd worden. En oh ja: leerlingen moeten het openbaar vervoer mijden – zeker tijdens de spits.

Fietsen

Voor de corona-crisis maakte zo’n 12 procent van alle leerlingen dagelijks gebruik van het ov. Hoe gaan die dan nu naar school toe? Een protocol bracht het antwoord: iedereen die binnen 8 kilometer van school woont, gaat op de fiets. Voor leerlingen die daar buiten wonen wordt een oplossing gezocht. Zij kunnen wellicht toch ook op de fiets komen, misschien kunnen ze gebracht worden door hun ouders. En anders zoeken de school en de vervoerders een oplossing.

Dit wordt naar de scholen over de schutting gegooid

De scholen waren in eerste instantie niet blij met die regeling. “Het vervoer is iets waar we nog geen goed antwoord op hebben”, verklaarde rector Dorine Pepping van het Dominicus College in Nijmegen kort na de bekendmaking van het kabinet tegen het Onderwijsblad. “Een deel van de leerlingen heeft uiteindelijk ook gekozen voor een school die met het openbaar vervoer goed te bereiken is. En ik vind het een hele belasting voor ouders als ze ook nog kinderen naar de middelbare school moeten gaan vervoeren.”

Lestijden

Om ervoor te zorgen dat leerlingen in elk geval de spits mijden, kun je als school wel aan de lestijden sleutelen, zegt Pepping. Dat moet dan wel passen bij de toch al extra ingewikkelde roosterlogistiek. Maar dan houdt de invloed wel zo’n beetje op. “Dit is een vraagstuk van ons allemaal. Als we het met z’n allen zo belangrijk vinden dat leerlingen weer naar school gaan, moeten scholieren misschien ook meer prioriteit krijgen in het openbaar vervoer. Daar mag de politiek zich best wat meer over uitspreken.”

Schutting

Conrector Peter van Oosten van het Karel de Grote College in Nijmegen formuleerde het tegenover De Gelderlander iets minder subtiel. Deze vrije school trekt leerlingen uit de verre omstreken, van Tiel en De Bosch tot Venlo. Hoe moeten zij vanaf dinsdag naar school komen? 'Dit wordt naar ons over de schutting gegooid’, constateerde Van Oosten.
Ook Frans Ebskamp van de Stichting Vrije School Noord en Oost Nederland uit Zutphen was niet blij. ‘Van onze leerlingen komt 60 procent van buiten Zutphen’, verklaarde hij in De Stentor. ‘Die komen dagelijks met de trein naar Zutphen. Daar moeten we een oplossing voor gaan verzinnen.’

Opgelost

Met nog slechts een pinksterweekeinde te gaan, lijken de meeste scholen en vervoerders de logistieke puzzel inmiddels te hebben opgelost. “Er zijn leerlingen die aangewezen blijven op het openbaar vervoer”, zegt een woordvoerder van de VO-raad. “Maar daarbij gaat het om kleine aantallen met een terechte vervoersvraag.” Voor deze leerlingen is er dinsdag, naar verwachting, plaats in het openbaar vervoer.

Het voorstel dat je al je onderwijs zou proppen tussen elf en drie, is waanzin

Daarmee is de vervoerspuzzel opgelost – in elk geval voor de komende twee weken. Want half juni gaan ook het mbo, hbo en wo weer voorzichtig van het slot. En reizen er dus ook weer studenten met het openbaar vervoer. Het kabinet en de onderwijsinstellingen hebben afgesproken dat studenten in elk geval de spits gaan mijden.
Die afspraken waren twee weken geleden niet direct tot iedereen doorgedrongen. ‘Geen van mijn collega-voorzitters is hierbij betrokken geweest’, verklaarde collegevoorzitter Geert ten Dam van de Universiteit van Amsterdam tegen Scienceguide. ‘Dit is niet overlegd, het is eenzijdig opgelegd.’

Dommakend

Ten Dam vond het ook gek dat studenten straks pas na de ochtendspits, vanaf elf uur, het openbaar vervoer in kunnen, en ook gedurende de avondspits – van drie tot acht – uit het openbaar vervoer moeten blijven. ‘Het voorstel dat je al je onderwijs zou proppen tussen elf en drie, is waanzin’, zegt Ten Dam. ‘Dat is echt geen intelligente lockdown, dat is een lockdown die dommakend is.’

Inmiddels zijn ook het mbo, het hbo en het wo echter in overleg met de regionale vervoerders om de puzzel op te lossen. In het mbo overwegen scholen inmiddels om ook op zaterdag les te gaan geven. Daarvoor willen zij wel dat de mbo-studenten ook op zaterdag kunnen reizen met hun ov-studentenkaart.

Wat mag er aanstaande dinsdag nu wel en wat mag er niet? Download het protocol voor het voortgezet onderwijs hier