Ook vierdaagse lesweek op basisschool in Geleen
De school voor speciaal basisonderwijs De Blinker in Geleen voert per direct een vierdaagse lesweek in voor de leerlingen van groep 7 en 8.
'De leerkracht van groep 7 is vanaf half november enige tijd afwezig', schrijft de directeur van De Blinker aan de ouders. ‘En zoals u reeds eerder heeft gemerkt, kampen wij binnen onze stichting met een vervangerstekort.’ De enige oplossing die hij voorlopig ziet is de invoering van een vierdaagse lesweek.
Trend
De trend voor een vierdaagse lesweek werd gezet door de scholenkoepel Zaan Primair in Zaandam. Daar voerden drie scholen voor enkele groepen een vierdaagse lesweek in. Collegevoorzitter Niko Persoon van Zaan primair liet al eerder weten dat hij met deze maatregelen ‘een streep in het zand’ zet en zijn personeel wil beschermen tegen overbelasting.
Vierdaagse lesweek mag maximaal zeven weken lang. Maar bij overmacht zijn uitzonderingen mogelijk
Het ministerie van Onderwijs laat in de brochure ‘Een lerarentekort op uw school’ weten dat er per schooljaar maximaal zeven weken van vier dagen mogen worden ingeroosterd. Maar in diezelfde brochure wordt ook gezegd dat er bij overmacht uitzonderingen mogelijk zijn. ‘Het moet altijd gaan om een tijdelijke oplossing. Hoe lang tijdelijk is, kan van school tot school verschillen. Wanneer u kunt laten zien welke stappen u heeft gezet om tot uw keuzes te komen en dat u blijft zoeken naar structurele oplossingen, kan de inspectie besluiten niet verder te handhaven.‘
Begrip
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen heeft begrip voor scholen die een vierdaagse lesweek invoeren. “Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk.”