Onderwijsinstellingen maken werk van stagevergoedingen
Schoolbestuur WIJ de Venen stelt vanaf komend schooljaar een stagevergoeding in voor alle onderwijsstagiairs, samen met andere schoolbesturen uit de regio. Het gaat om pabo-studenten die in hun tweede of derde leerjaar stagelopen. Het bestuur van het Haagse ROC Mondriaan heeft de stagevergoedingen in april flink verhoogd.
Meerdere schooldirecteuren kaartten het de afgelopen tijd al aan bij collegebestuurder Judith Rook van WIJ de Venen: er moet een stagevergoeding komen. En dat is precies wat er gaat gebeuren per 1 augustus. Alle onderwijsstagiairs van de pabo krijgen dan een vergoeding als zij stagelopen bij één van de veertien basisscholen. “We lopen vooruit, want er zijn nog geen definitieve cao-afspraken”, zegt bestuurder Rook. “Maar, ik heb besloten niet te wachten want ik vind dat we dit nu moeten doen.”
Ik heb besloten niet te wachten, ik vind dat we dit nu moeten doen
Eerstejaars studenten vanaf het tweede semester en tweedejaars studenten van de pabo zullen een vergoeding krijgen van 180 euro bruto per maand bij twee dagen werken. Voor derdejaars en vierdejaars tot aan hun lio-eindstage is de vergoeding iets hoger met 250 euro bruto per maand voor twee dagen. “Dit is een grote afspraak, want we doen dit niet alleen”, zegt Rook. Haar schoolbestuur werkt samen met andere schoolbesturen in Leiden en het Groene Hart, zoals Resonans voor speciaal onderwijs en de Sophia Stichting (28 basisscholen), in een opleidingsschool om nieuwe leraren op te leiden. “Dit is een gezamenlijke afspraak”, zegt Rook.
Lio-eindstage
De collegevoorzitter maakt ook meteen werk van de eindstage voor leraren in opleiding (lio). In de cao primair onderwijs staan hierover al wel afspraken. Rook: “Die voer ik nu conform cao in.” Wel is het flink puzzelen, vindt de bestuurder. “Die stagevergoeding is belangrijk, maar je moet het wel ergens vandaan halen. Dit geld komt nu uit de pot voor de aanpak van het lerarentekort, maar het zal vast bij besturen ook uit de formatie of het geld voor onderhoud komen. Linksom of rechtsom komt het uit de lumpsum, dus als het ministerie al deze investeringen belangrijk vindt, dan verwachten we dat er ook iets gebeurt in de lumpsum.”
Actie
Het instellen van een stagevergoeding is precies waar de AOb vanaf eind maart actie voor voerde en een petitie voor opende. De bond wil een standaard stagevergoeding van 750 euro bruto bij een volledige werkweek en de rest naar rato. Ter ondersteuning daarvan zijn eind mei zesduizend handtekeningen aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Uit een enquête bleek namelijk dat ruim driekwart van de studenten aan een onderwijsopleiding geen stagevergoeding op zijn rekening terugziet. De AOb wil in de cao afspraken maken over de vergoeding. De petitie ging over alle stages in het onderwijs tot aan de eindstage waarover wel al afspraken vastliggen in de cao.
Goed werkgeverschap
Ook in Den Haag namen ze bij mbo-instelling ROC Mondriaan de stagevergoedingen onder de loep. Sinds 1 april zijn de vergoedingen voor onderwijsstagiairs daar flink verhoogd, meldt Jolande Rijnders directeur HRM. Het roc geeft tweede- en derdejaars studenten nu een percentage van de lio-vergoeding die is opgenomen in de cao-mbo. Die vergoeding is zo’n 1500 euro bruto per maand bij een voltijdbaan. Tweedejaarsstudenten krijgen 50 procent daarvan tijdens een voltijdstage, derdejaars ontvangen 75 procent. Een flinke sprong, want Rijnders meldt dat ze eerder zo’n 350 euro bruto per maand kregen. “Andere stagiairs krijgen sinds april 747 euro bruto per maand bij een voltijdstage”, zegt Rijnders. “Het gaat dan om stages bij bijvoorbeeld secretariaten, ict of administratie. Wij vinden dit een kwestie van goed werkgeverschap. Er is ook geen verschil meer tussen de hoogte van de vergoeding voor mbo, hbo of universitaire stagiaires. Voor ons ook een belangrijk punt.”
Afmaken
Wat ook meespeelt is dat het roc hoopt dat studenten hun opleiding afmaken. “Ze gaan er aanzienlijk op vooruit met deze vergoeding en we hopen een beetje tegen te gaan dat er teveel ‘groenpluk’ is”, zegt de hrm-directeur. “Derdejaars kunnen namelijk voor een aardig salaris al voor de klas gaan, zeker in schaarstevakken zoals Nederlands. Wij willen studenten stimuleren de opleiding af te maken.” Bij het aanbieden van de petitie noemde AOb-voorzitter Tamar van Gelder dit punt ook.
Niet uitlegbaar
Gisteren riep onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) in een brief aan de Kamer besturen op om een goede stagevergoeding te betalen. Hij vindt het ‘niet uitlegbaar’ dat er in tijden van personeelstekorten geen of geen adequate vergoeding wordt gegeven. Volgens hem is het ‘onwenselijk’ dat stagiairs geen vergoeding krijgen en de minister roept daarom werkgeversorganisaties en de bonden op om afspraken te maken in de cao. Het ministerie zelf is in gesprek met onderwijsorganisaties om stagevergoedingen te regelen voor studenten uit het hoger onderwijs.
Bestuursvoorzitter Rook zegt over hun gemaakte afspraak: “De stemming in het land, het lerarentekort, het aantrekken van mensen, de klok staat gelijk om het nu te doen.”