Onderwijsbonden: ‘Werkgevers moeten zorgen voor medische mondkapjes personeel’
De werkgevers in het onderwijs moeten zorgen dat personeelsleden kunnen beschikken over medische mondkapjes. Dat schrijven de gezamenlijke onderwijsbonden, waaronder de AOb, aan de werkgevers in het funderend onderwijs, mbo en het hoger onderwijs.
“Werkgevers moeten vanuit hun Arbo-verantwoordelijkheid – de zorg voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van hun mensen – zorgen dat personeelsleden kunnen beschikken over medische mondkapjes”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.
Het hele onderwijs is weer open en leraren en ondersteuners zijn vaak blij dat ze weer op locatie aan het werk kunnen, vertelt Van Gelder. “Maar velen maken zich ook zorgen over de gezondheid van leerlingen, studenten, collega’s, familie en henzelf.”
Op dit moment horen medische mondkapjes gewoon bij het zorgen voor veiligheid voor je personeel
Die zorg heeft onder meer te maken met de geringe bereidheid tot het afnemen van de - niet verplichte - zelftesten, met de onduidelijkheid over het al dan niet dragen van medische mondkapjes en met de moeite om de anderhalve meter te handhaven. Ook is de ventilatie in onderwijsgebouwen en lokalen lang niet altijd toereikend, zo schrijven de bonden.
“Werkgevers moeten, zoals altijd, alle noodzakelijke maatregelen nemen om de veiligheid van hun personeel te waarborgen”, zegt Van Gelder. “En op dit moment hoort het zorgen voor medische mondkapjes daar gewoon bij.”
Luchtkwaliteit
Verder moet de het op orde brengen van de luchtkwaliteit in de gebouwen volgens de bonden de hoogste prioriteit hebben. En mensen die zich ondanks alle voorzorgsmaatregel niet veilig voelen, moeten de mogelijkheid krijgen of houden om vanuit huis te werken.
“Werkgevers zouden zowel voor de leerlingen en studenten, maar zeker ook voor hun werknemers moeten gaan staan”, zegt Van Gelder. “Laten we er samen voor zorgen dat personeel in het hele onderwijs zo veilig mogelijk aan het werk kan.”
Lees ook: ‘Langetermijnplan nodig voor corona en open houden scholen’