Onderwijs blijft open, kabinet adviseert dringend mondkapjes vanaf groep 6
De maatschappelijke impact en de gevolgen voor kinderen en jongeren zijn te groot om scholen te sluiten, zei premier Mark Rutte tijdens de corona-persconferentie vanavond. Het kabinet wil verdere verspreiding van het virus op scholen tegengaan door kinderen vanaf groep 6 op basisscholen en op middelbare scholen mondkapjes te laten dragen in de gangen. AOb-voorzitter Tamar van Gelder: "Degene die dit soort regels voor 9-jarigen bedenkt, is overduidelijk al heel lang niet meer in een basisschool geweest."
De AOb merkt dat de werkdruk op basis- en middelbare scholen afgelopen weken door de vele besmettingen en uitval enorm is toegenomen. Voorzitter Tamar van Gelder: "We zien dat steeds meer scholen moeite hebben om klassen te bemensen. Zo'n maatregel als mondkapjes in het basisonderwijs helpt daar niet bij. Het zal heel wat werk kosten om 25 stuiterende leerlingen elke keer correct een mondkapje op te laten doen voor ze het lokaal verlaten.”
Van Gelder benadrukt dat geen enkele school aan het onmogelijke wordt gehouden. "In overleg met de medezeggenschapsraad kan een school besluiten over te schakelen op online-onderwijs als het organisatorisch echt niet meer te doen is."
De nieuwe maatregelen die vanavond bekend zijn gemaakt voor het onderwijs gelden vanaf aanstaande maandag tot en met vrijdag 17 december:
Mondkapjes
• In het voortgezet onderwijs geldt een mondkapjesplicht voor leerlingen en docenten buiten het klaslokaal
• Op basisscholen is het dringende advies aan leraren en leerlingen vanaf groep 6 om een mondkapje te dragen in de gangen en gezamenlijke ruimtes van de school.
Zelftesten
• In het voortgezet onderwijs worden docenten en leerlingen dringend geadviseerd om twee keer per week een zelftest te doen.
• Ook in het primair onderwijs geldt dit dringende advies: twee keer per week zelftesten voor onderwijspersoneel en leerlingen vanaf groep 6.
• Deze zelftesten worden beschikbaar gesteld via al bestaande distributiekanalen
Overig
• Looproutes in de school
• Cohortering waar dat kan
• Gespreide pauzes
• Kinderen zoveel mogelijk zelf naar school
• Het snottebellenbeleid weer terug: leerlingen blijven bij milde verkoudheidsklachten thuis en laten zich testen
Mbo, hbo en wo
• Geen extra maatregelen (bovenop de huidige) in het mbo, hbo en wo
• Wel twee keer per week zelftesten zoals in het funderend onderwijs
Bovenstaande maatregelen komen bovenop de huidige afspraken. Premier Mark Rutte gaf aan dat in het funderend onderwijs - om vanaf maandag deze maatregelen te kunnen uitvoeren - nog een hoop ingeregeld en afgesproken moet worden. Demissionair minister Arie Slob gaat hiervoor hard aan het werk, zei Rutte.
Bescherming personeel
De AOb werd vlak voor de persconferentie op de hoogte gebracht van de nieuwe maatregelen in het funderend onderwijs. De onderwijsvakbond mist maatregelen ter bescherming van het personeel, denk aan een boosterprik en een goede ventilatie op de scholen. Van Gelder: "Mondkapjes in de gang zijn een lapmiddel voor slechte ventilatie. Komende winter zitten leerlingen, studenten en het personeel weer in slecht geventileerde ruimten met hun jassen aan en sjaals om.”
De AOb wil dat in elke schoolklas een CO2-meter komt te hangen. “Dan weten leraren in elk geval wanneer de situatie echt uit de hand loopt en kunnen zij de werkgever hierop aanspreken. We hebben daarvoor al een stappenplan ontwikkeld.”
Boosterprik
Aan het eind van de persconferentie wees een aanwezige journalist demissionair minister Hugo de Jonge op vijftigplussers die werken in het funderend onderwijs, met vaak ook oudere, of kwetsbare partners thuis. Kunnen zij geen voorrang krijgen op de boosterprik? "Nee, aan dat verzoek ga ik niet voldoen," luidde het antwoord van De Jonge. Veel in contact komen met het virus geldt niet exclusief voor deze groep, aldus De Jonge. "De boosterprik wordt gezet om ziekenhuisopnames tegen te gaan. Om dat voor elkaar te krijgen moet je van boven naar beneden op leeftijd boosteren."