Onderhandelingsresultaat regelt loonsverhoging voor alle hbo-medewerkers
De onderhandelaars in het hbo zijn eruit: sinds vandaag hebben ze een onderhandelingsresultaat gesloten. Alle hbo-medewerkers krijgen vanaf 1 juli 2024 een salarisverhoging van 3 procent. In januari 2025 komt daar nog een verhoging van 4 procent bovenop. Verder spraken de onderhandelaars twee incidentele uitkeringen van 485 euro bruto af.
Dat zijn de belangrijkste afspraken uit het onderhandelingsresultaat in het hbo. AOb-bestuurder Douwe van der Zweep zat namens de bond aan de onderhandelingstafel. “Dit is een beleidsarme cao met vooral afspraken over het salaris”, zegt hij. In het akkoord is afgesproken dat de cao een looptijd van 18 maanden heeft, van 1 juli 2024 tot 31 december 2025.
Dit is een beleidsarme cao met vooral afspraken over het salaris
Hoger salaris
Docenten en ondersteuners merken vooral dat hun salaris omhooggaat. De bonden spraken met de Vereniging Hogescholen (VH), de werkgevers, af dat per 1 juli 2024 iedereen 3 procent meer gaat verdienen. Ook begin volgend jaar zien hbo-medewerkers een plus op hun bankrekening: dan staat een verhoging van 4 procent ingepland.
Docenten en ondersteuners merken vooral dat hun salaris omhooggaat
Bovenop de loonsverhoging krijgen alle hbo-collega’s twee keer een incidentele uitkering van 485 euro bruto bij een voltijdbaan - de rest naar rato. De eerste ontvangen medewerkers op 1 oktober 2024 en de tweede is afgesproken voor precies een jaar later: oktober 2025. “Voor beide uitkeringen geldt dat collega’s die krijgen als ze op 1 oktober van dat jaar in dienst zijn. Ook zijn de uitkeringen pensioengevend”, zegt de AOb-bestuurder.
Ruimte
Er is deze keer bewust voor een 'beleidsarme' cao gekozen. Van der Zweep: “In het vorige akkoord zaten veel afspraken, bijvoorbeeld om de werkdruk te verlagen, de inschaling van docenten van schaal 10 naar 11 en het opstellen van inwerkbeleid voor nieuwe werknemers. We zien dat hogescholen meer tijd nodig hebben om al deze afspraken door te voeren en om de maatregelen in de praktijk effect te laten hebben.” Door nu een 'beleidsarme' cao af te spreken, krijgen hogescholen die ruimte. Ondertussen gaan de bonden met de VH wel alvast in gesprek over de inhoud van de volgende cao. Ze starten hiervoor vier werkgroepen op.
We zien dat hogescholen meer tijd nodig hebben om afspraken door te voeren en om de maatregelen in de praktijk effect te laten hebben
Werkgroepen
Zo houdt een werkgroep -van bonden en werkgevers- het loongebouw tegen het licht om ‘onevenwichtigheden’ aan te passen. Deze werkgroep neemt daarin ook de functiewaarderingssystemen Hay en eFuwa mee. Bij deze systemen wil de werkgroep de werking, toepassing en het onderhoud bekijken.
Benieuwd naar alle afspraken en details? Download het akkoord
Een ander thema is de werkdruk. Arbeidsmarktplatform Zestor gaat bekijken hoe hogescholen de werkdrukafspraken uit het vorige cao-akkoord uitvoeren. Verder moet de cao-tekst en inhoud inclusiever worden. Een werkgroep -die bestaat uit diverse en evenwichtig samengestelde medewerkers uit het hbo- zal daarvoor een opdracht neerleggen bij Zestor.
Alle werknemers moeten zich veilig voelen op hun hogeschool en de sociale veiligheid moet daarvoor voldoende zijn geborgd. Van der Zweep: "Een werkgroep bekijkt hoe het nu staat met het melden van klachten op hogescholen en wat de voorzieningen zijn rondom sociale veiligheid. Wij pleiten ook voor het instellen van een ombudsfunctionaris op elke hogeschool. Dit is een onafhankelijke klachtoplosser en dit zullen we in deze werkgroep bespreken."
Maand van de Vakbond
De bonden maakten verder met de VH de afspraak over een ‘Maand van de Vakbond’. Eerder was het de onderhandelaars in het wetenschappelijk onderwijs al gelukt om dit in de cao te krijgen. Het hbo volgt nu. “Bij ons is oktober de speciale maand. Werknemers die in deze maand lid worden van een vakbond, krijgen van de hogeschool 100 euro vergoed over de contributie in het eerste jaar”, zegt de AOb-bestuurder. “Sterke bonden zijn belangrijk.”
Sterke bonden zijn belangrijk
Stemmen
Van der Zweep legt dit onderhandelingsresultaat positief voor aan de leden. Die mogen nu stemmen over het akkoord. Zij krijgen een mail met een stembutton. Het finale oordeel komt van de AOb-sectorraad op 27 juni, de leden van de sectorraad nemen de uitkomst van de ledenraadpleging mee in hun beslissing.
Op woensdag 19 juni en donderdag 20 juni om 19.30 uur zijn er online bijeenkomsten voor leden. AOb-bestuurder Douwe van der Zweep beantwoordt dan alle vragen over het akkoord en geeft uitleg. Schrijf je in voor de bijeenkomst van 19 juni
Schrijf je in voor de bijeenkomst van 20 juni