Onderhandelingen nieuwe cao mbo van start
De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het mbo gaan 22 november van start. De huidige cao - die nog loopt tot 1 december 2021 - is opgezegd. De onderhandelaars werken verder met de huidige cao-inzet.
“De cao die er nu is, was vooral een kortlopende poen-cao”, zegt AOb-bestuurder mbo Henrik de Moel die namens de bond aan de onderhandelingstafel zit. De bonden sloten deze cao af om het geld dat beschikbaar was, veilig te stellen.
“We hoopten dat er in de tussentijd een nieuw kabinet zou zijn dat zou investeren in het mbo waardoor bijvoorbeeld het carrièreperspectief van docenten verbeterd kan worden.” De inzet van de AOb is om 60 procent van de docenten in de hogere LC-salarisschaal te krijgen. “Hier is 90 miljoen euro extra structureel voor nodig. We wijzen de politiek hier steeds op.”
De inzet van de AOb is om 60 procent van de docenten in de hogere LC-salarisschaal te krijgen
Opzeggen
Het nieuwe kabinet is er nog niet, maar de looptijd van de cao is bijna voorbij. Als de bonden niks zouden doen, zou de huidige cao automatisch worden verlengd. Daarom heeft de AOb de cao opgezegd. “We voorkomen hiermee een automatische verlenging van 7,5 maand”, zegt De Moel. “De huidige cao zou dan tot juni 2022 doorlopen, maar het is voor instellingen lastig om dan afspraken door te voeren voor het volgende schooljaar. Natuurlijk gaan we nu wel met de werkgevers in overleg over een nieuwe cao per 1 december 2021."
Zolang de loonruimte onbekend is, zullen werkgevers geen toezeggingen willen doen
Het probleem is wel dat de loonruimte voor 2022 nog onbekend is. Het kabinet stelt deze ruimte altijd in het voorjaar - meestal in april - vast. De Moel: "De onderwerpen waar we in november over zullen onderhandelen zijn dus noodgedwongen kleinere - vaak technische - onderwerpen, zoals de reiskostenvergoedingen, extra regelingen bij fusies of afspraken over betere samenwerking tussen mbo- en vo-scholen (Besluit bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs). Dit zijn onderwerpen die uit eerdere werkgroepen met leden naar voren zijn gekomen of door wetswijzigingen nodig zijn.” Over het loon zullen de werkgevers geen toezeggingen willen doen zolang de loonruimte niet bekend is.
Formatie
Mocht de kabinetsformatie ineens in een stroomversnelling komen, dan wordt de uitkomst van de formatie ook gelijk aan de onderhandelingstafel besproken, volgens De Moel.
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste cao-nieuws uit het mbo? Download de AOb-app in de Appstore of Playstore en vink mbo aan.