Onderhandelingen nieuwe cao-mbo begonnen, bonden maken inzet bekend
De AOb wil voor alle werknemers in het mbo een verbetering van de koopkracht zien. Ook zet de bond deze onderhandelingsronde in op een keuzebudget van 50 uur per jaar wat werknemers naar eigen inzicht kunnen inzetten om duurzaam aan het werk te blijven. Verder moeten alle werknemers 750 euro per jaar krijgen om te kunnen besteden aan scholing.
![Puzzel cao-onderhandelingen](/assets/Nieuws/2025/puzzelonderhandelingen__FocusFillMaxWyIwLjAwIiwiMC4wMCIsOTY0LDQ1MF0.jpg)
Beeld: Typetank
Dat staat in de inzetbrief van de bonden. Afgelopen maandag zijn de MBO-raad en de AOb samen met de andere bonden begonnen aan een nieuwe ronde onderhandelingen. “We zetten in op een beleidsrijke cao, vorige keer maakten we alleen loonafspraken”, zegt AOb-bestuurder mbo Henrik de Moel. “Er zijn genoeg dingen aan de hand in de mbo-sector die vragen om goede cao-afspraken. Wij maken ons daar hard voor.”
Met meer leden staan we sterker aan de onderhandelingstafel! Sluit je aan bij de AOb
Terugwerkende kracht
De huidige cao liep op 31 december 2024 af en is stilzwijgend verlengd tot augustus 2025. Mocht er een nieuwe cao komen, dan zullen de afspraken gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025. De bonden zetten in op een nieuwe cao met de looptijd van één jaar.
De inzetbrief van de bonden laat voor deze cao-ronde de belangrijkste punten zien. Allereerst wil De Moel een koopkrachtverbetering voor alle werknemers afspreken. “In 2025 is er sprake van een hoge inflatie, dat willen we terugzien in het loon. Net als een automatische prijscompensatie die we in de cao willen opnemen zodat het salaris voortaan automatisch omhooggaat.”
Reiskosten
De reiskostenvergoeding moet ook beter worden, vinden de onderhandelaars. “Die loopt echt achter bij de daadwerkelijke uitgaven”, aldus De Moel. De kilometervergoeding moet omhoog van 21 eurocent naar 23 eurocent per kilometer. De vergoeding voor dienstreizen willen de bonden voortaan om 35 eurocent vast te stellen.
LC-salarisschaal
Verder willen de bonden graag zien dat alle docenten uiteindelijk allemaal in salarisschaal LC uitkomen. Daarvoor willen ze de docentfunctie LB en LC samenvoegen. “Je begint als docent wel in LB, maar kan dan naar verloop van tijd - als je aan de nog te bepalen functie-eisen voldoet - automatisch over naar LC”, zegt De Moel. “Wij horen te vaak dat er gedoe is met de functiemix en dat het vooral van willekeur afhangt. Er is onduidelijk beleid of er moet sprake zijn van een gunfactor, lees ons laatste verhaal in het Onderwijsblad. We zetten ons nu dan ook in voor een andere oplossing.”
Werkdruk
In het mbo neemt net als in de andere sectoren de werkdruk toe. Deze ontwikkeling wordt versterkt door de uitstroom van ervaren werknemers of vroegtijdig vertrek en pensionering. “Met plezier aan het werk blijven is belangrijk”, zegt de AOb-bestuurder. De bonden willen dan ook dat alle werknemers 50 uur per jaar bij een voltijdbaan krijgen voor een keuzebudget. Zij kunnen dit in overleg met hun leidinggevende en naar eigen inzicht besteden. “We willen die bestedingsdoelen verruimen. Denk aan het opsparen van deze uren voor een sabbatical of verlof ervan opnemen.”
Op dit moment zit de 50 uur in het persoonlijk budget (hoofdstuk 9, cao-mbo). “Er is veel onduidelijk over dit budget” zegt De Moel. “Veel roc’s hebben het niet eens herkenbaar in hun jaartaak opgenomen of de bestedingsdoelen zijn te beperkt. Wij geloven dat meer regie leidt tot een lagere werkdruk.”
Ondersteunend personeel en starters
Voor het onderwijsbeheerspersoneel zijn ook punten opgenomen. Zo moeten zij net als hun onderwijsgevende collega’s 59 klokuren krijgen voor scholing. “Dit moeten we echt gelijktrekken”, zegt de AOb-bestuurder. Naast dit punt willen de bonden voor alle mbo-werknemers een budget van 750 euro per jaar om te besteden aan scholing.
Het belang van een sterke vakbond op de werkvloer is groot
Er zijn naast afspraken die geld kosten, ook afspraken die de bonden met de MBO-raad ‘redelijk eenvoudig’ kunnen maken. Twee onderwerpen zijn het recht op onbereikbaarheid - werknemers krijgen het recht om niet gestoord te worden, zoals ook al in de cao primair onderwijs is opgenomen en de Maand van de Vakbond. Deze maand kennen ze al in het hoger onderwijs. Werknemers krijgen een deel van hun contributie van de werkgever terug als zij zich aansluiten bij een bond tijdens de Maand van de Vakbond. “Het belang van een sterke vakbond op de werkvloer is groot. In een tijd waarin het mbo onder druk staat, moeten werknemers en werkgevers samenwerken.”