Onderhandelaarsakkoord voor cao op scholengroep OMO
Een persoonlijk budget van 40 uur voor alle werknemers, een betere reiskostenvergoeding en meer uren voor professionalisering van ondersteuners. Sinds vandaag ligt er voor het personeel van de Brabantse scholengroep Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao.
Deels komt de cao voor de ruim 6800 werknemers van OMO overeen met de cao voor het hele voortgezet onderwijs. De werknemers krijgen dezelfde loonsverhoging van 10 procent en dezelfde bonus als hun collega’s. Ook de onderwerpen sociale zekerheid, pensioen en arbeidsduur zijn thema’s waarover landelijk afspraken zijn gemaakt.
Persoonlijk budget
AOb-medewerker Herman Molleman onderhandelt namens de bond met OMO over alle andere onderwerpen, omdat de scholengroep daarvoor een eigen cao hanteert. Sinds vandaag ligt daarvoor een onderhandelaarsakkoord. Molleman is vooral tevreden over de verdere uitwerking van het persoonlijk budget van 40 uur bij een voltijdbaan (de rest naar rato) voor alle medewerkers van OMO. “Dit budget is er ook voor starters en collega’s die tijdelijk op de school werken vanwege een vervanging”, zegt Molleman. “Dat is bij landelijke cao een discussiepunt gebleven, maar OMO schrijft dit in de eigen cao heel duidelijk op. Dat is netjes.”
Het persoonlijk budget mogen werknemers gebruiken voor verlof, taakreductie of preventieve maatregelen
Ook de beschrijving in de nieuwe cao waarvoor je de 40 uur kan inzetten is duidelijk. “De bestedingsdoelen van deze individuele werkdrukmiddelen kunnen werknemers gebruiken voor verlof, lestaakreductie of preventieve maatregelen”, zegt Molleman. “Het is goed dat ook verlof hier duidelijk wordt genoemd."
Ondersteuners
Voor collega’s die onderwijsondersteuner zijn bij OMO zijn ook afspraken gemaakt in de cao. Deze collega’s krijgen meer uur voor professionalisering. Dit budget verhoogt de scholengroep van 16 uur naar minimaal 40 uur per jaar bij een voltijdbaan. “OMO hecht sterk aan een leven lang ontwikkelen”, zegt Molleman. “En deze uren kun je ook inzetten voor een opleiding die helpt om langer aan het werk te blijven.”
Oop'ers krijgen meer uren voor professionalisering
Parttimers inroosteren
Een andere belangrijke afspraak is er gemaakt voor parttimers met een baan van 0,5 tot 0,6 fte. “Zij mogen maximaal op drie dagen worden ingeroosterd”, zegt Molleman. “Dit was tot nu toe altijd vier dagen, terwijl je het aantal uren ook in 2,5 of 3 dagen kunt maken. Dit is zeker een plus voor deze groep collega’s omdat de versnippering van werkuren is teruggedrongen.”
Overige afspraken
Verder verbetert OMO de reiskostenvergoeding. Iedereen krijgt nu 17 eurocent per kilometer vanaf 1 januari 2024 over de gehele afstand tot en met 25 kilometer enkele reis. De BHV-vergoeding is verhoogd naar 30 euro per maand - in de cao-vo is deze vergoeding 25 euro - en er zijn afspraken gemaakt over voorwaarden waaraan een introductieprogramma van starters moet voldoen.
“Ik leg dit akkoord positief voor aan de werknemers”, zegt Molleman. Alle AOb-leden bij OMO krijgen deze week een mail waarin ze kunnen laten weten of ze instemmen met het akkoord. De cao heeft een looptijd van 1 mei 2023 tot en met 1 oktober 2024.
Update: De cao OMO is definitief. Hieronder kun je het hele cao-boekje downloaden.
Benieuwd naar alle afspraken en details? Download de cao