VO

Omstreden bestuurder Gelders Lingecollege stapt op

Na wekenlange onrust bij de Gelderse middelbare scholen van het Lingecollege, laat de Raad van Toezicht vandaag weten dat de omstreden bestuurder Toine Schinkel terugtreedt. De AOb vindt dit een stap in de goede richting, maar onvoldoende om de situatie weer veilig te maken voor het personeel.

Tekst Joëlle Poortvliet en Karen Hagen - redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

Lingecollege1

Beeld: Algemene Onderwijsbond

Philippe Abbing, die namens de AOb het onderwijspersoneel van het Lingecollege vertegenwoordigt, vreest dat de Raad van Toezicht (RvT) nog te weinig oog heeft voor de daadwerkelijke problemen: "In de brief van de RvT lees ik over insinuaties, emoties en 'zeer persoonlijke aanvallen'. De RvT doet het klinken alsof de bestuurder zwart is gemaakt, maar dan denk ik: jullie ontkennen de situatie nog steeds. Grote groepen werknemers voelen zich niet veilig op scholen van het Lingecollege. Ze durven niet kritisch te zijn, omdat ze daar risico’s mee lopen.” 

Een paar weken geleden werd de AOb ingeschakeld door medewerkers van de Gelderse scholengroep. De vakbond deed uitvraag bij het personeel via online formulieren, mails en talloze gesprekken. Abbing: “Ik heb veel voorbeelden gehoord van gedrag dat echt niet door de beugel kan. Het gaat om schrijnende situaties.”

Het is dramatisch en het lijken geen incidenten te zijn

Mensen voelen zich sociaal onveilig binnen de school, is Abbings conclusie. “Denk aan een schreeuwende bestuurder tegen medewerkers, leraren uit klassen halen en sommeren dingen te doen. Of werknemers die op het matje worden geroepen als ze zich kritisch uitlaten. Het is dramatisch en het lijken geen incidenten te zijn.”

Rust

De vakbond organiseerde afgelopen weken bijeenkomsten waarbij telkens de helft tot driekwart van de ruim 200 medewerkers aanwezig waren. Het personeel eiste dat bestuurder Schinkel op zou stappen, wat per aanstaande maandag gaat gebeuren. Ook willen de werknemers onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid. Daarover schrijft de Raad van Toezicht in zijn verklaring: 'Rust is nodig om grondig te laten onderzoeken wat er feitelijk aan de hand is en welke mechanismen ten grondslag liggen aan de door medewerkers en leidinggevenden gevoelde sociale onveiligheid.'

Onafhankelijk onderzoek kan alleen plaatsvinden, wanneer de directie in die periode het werk neerlegt

Naast bestuurder Toine Schinkel heeft het Lingecollege nog een tweekoppige directie waarvan de positie nu ook onduidelijk is. Abbing: "Het gros van het personeel wil niet meer met deze directie samenwerken. Vooral over één van de twee directeuren zijn veel klachten binnen gekomen." Bovendien heeft Schinkel tot nu toe gehandeld met permissie van de RvT en in samenspraak met de directie, stelt Abbing. De AOb denkt dat onafhankelijk onderzoek alleen kan plaatsvinden, wanneer de directie in die periode het werk neerlegt.

Volgende week komen zowel de Onderwijs- als de Arbeidsinspectie langs bij de scholen, vertelt Abbing: "Intussen probeert het personeel met een enorm zwaar hart zo goed mogelijk door te werken voor de leerlingen. We hadden onderwijsverstorende acties in voorbereiding en zijn blij dat dat nu niet meer nodig lijkt te zijn." 

Petitie

Het Lingecollege heeft vier locaties en volgens Mark van Essen, betrokken rayonbestuurder van de AOb in het oosten van het land, begon de onrust vooral bij de mavo-afdeling en het lyceum, maar zijn inmiddels ook meerdere medewerkers van de andere twee locaties ‘aangesloten’. Dat het bestuur een geliefd teamleider van de mavo de wacht aanzegde, is één van de oorzaken waardoor het personeel op een slechte voet verkeert met het bestuur, zo blijkt ook uit een petitie van werknemers eind mei.

Die petitie werd getekend door zo’n honderd mensen en daarin stond onder meer dat het personeel het ‘stuitende gedrag van het bestuur naar het personeel’ zat was. Ook verwijzen ze naar het uitblijven van een verbeterplan naar aanleiding van het medewerkerstevredenheidsonderzoek (mto) dat negatief uitpakte voor het bestuur. De gemeenteraad van Tiel werd op de hoogte gesteld van de onrust en maakt zich ‘grote zorgen’, zo bleek uit een aangenomen motie halverwege juni.

Wankel

Vorige week stuurde bestuurder Schinkel nog een brief naar alle medewerkers waarin hij de situatie ‘ongelooflijk triest’ noemde. Het hielp, volgens de bestuurder, niet mee dat er lang werd gedaan om een afspraak te maken om het mto te evalueren. En toen ze eenmaal in gesprek gingen, voerden ‘tegenstelling en spanning de boventoon’. Schinkels brief mocht niet meer baten.