Nu geen 90 miljoen voor doorstroming hogere salarisschalen mbo
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf gaat niet structureel 90 miljoen euro beschikbaar stellen om de salarissen in het mbo te verbeteren. Hij legt daarmee de oproep van de werkgeversorganisatie MBO-raad en de bonden naast zich neer die meerdere malen om de investering vroegen.
Dat laat de minister afgelopen vrijdag weten met een brief aan de Tweede Kamer. Kamerleden hadden de minister gevraagd om te reageren op de eerder gestuurde brieven met oproepen van de AOb en de MBO-raad. AOb-bestuurder Henrik de Moel is teleurgesteld. “De minister vindt het lerarentekort ‘de moeder’ aller problemen en vindt zelf ook dat het beroep aantrekkelijker moet, maar wil niet deze investering doen”, zegt De Moel. “Wij blijven ons best doen om de Kamer en de minister te overtuigen dat deze investering wél nodig is.”
AOb-bestuurder Henrik de Moel: 'Wij blijven ons best doen om de Kamer en de minister te overtuigen dat deze investering wél nodig is'
Uit de laatste cao-onderhandelingen bleek dat de bonden en de MBO-raad het opschalen van docenten een belangrijk thema vinden. In het verleden is er alleen geld beschikbaar gesteld voor docenten die werken aan een roc in de Randstad, maar in het laatste mbo-onderhandelaarsakkoord staat dat het onderscheid tussen de rest van Nederland en de Randstad ‘ongewenst’ is. De AOb is al een tijd samen met de werkgevers aan het lobbyen om 90 miljoen euro structureel los te krijgen zodat ook meer collega’s buiten de Randstad naar hogere salarisschalen kunnen doorstromen.
Forse investeringen
Dijkgraaf laat nu in zijn brief weten dat hij een aantrekkelijk beroep belangrijk vindt. ‘Ik deel die analyse’, zo schrijft de minister. ‘Ook in het mbo zijn door instellingen signalen afgegeven over oplopende tekorten en is het belangrijk dat het onderwijs verzorgd wordt door goede docenten.’
Daarom wijst hij onder meer op ‘forse investeringen voor het mbo in de voorjaarsnota’, zoals voor zij-instroom, goede opleidingen en de regionale aanpak lerarentekort, maar laat hij ook duidelijk weten dat er geen ‘middelen zijn gereserveerd voor de ophoging van de regeling salarismix’. Dijkgraaf twijfelt of extra geld wel zorgt dat er meer docenten in de hogere LC-schaal komen en schrijft dat het aandeel LC-docenten in de Randstad de laatste jaren -ondanks de regeling- juist afnam.
Onterecht
De minister wijst verder op de afspraak in het onderhandelaarsakkoord waarin de bonden en de MBO-raad afspreken dat zij er samen voor zorgen dat er geen verdere daling mag zijn van het aantal mensen in hogere salarisfuncties LC en LD. Hij vindt het van belang dat er goede afspraken worden gemaakt over de salarismix, maar ziet dat als een taak van de bonden en de mbo-instellingen.
De Moel: "Onze afspraak in de cao over dat het aantal mensen in hogere functies niet mag dalen, leidt niet tot het opheffen van het onderscheid tussen de Randstad en de rest van Nederland. De AOb vindt dit onderscheid onterecht, om voldoende, goed gekwalificeerd, personeel aan te trekken moet de aantrekkelijkheid van het beroep vergroot worden, en een carrièreperspectief is daar één van de onderdelen van. Het moet daarbij niet uitmaken op welke plek je werkt."
Samen staan we sterker aan de onderhandelingstafel. Word lid van de AOb!
Check alle voordelen van het lidmaatschap