Nu al nadenken over pensioen? Dat kan handig zijn!
Als dertigjarige leerkracht houd ik me niet echt bezig met mijn pensioen. Dat zit wel goed bij het ABP, denk ik dan. Of moet ik er toch iets mee?
Tekst
Lizanne Schipper
-
-
Minder dan een minuut om te lezen
Beeld: Typetank
Begrijpelijk dat je je op jouw leeftijd niet zo druk maakt over je pensioen. Je bent niet de enige. Uit een recent onderzoek van koepelorganisatie de Pensioenfederatie komt naar voren dat 86 procent van de Nederlanders tussen 25 en 35 jaar er nauwelijks mee bezig is. Toch kan het in een aantal situaties wél handig zijn om erover na te denken.
Onder een auto
Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen. Op dat moment sta je voor de keuze om jouw partner wel of niet aan te melden bij het ABP voor het nabestaandenpensioen. Dat is een uitkering die jouw partner krijgt als jij komt te overlijden, ook als dat voor je pensionering is.
“Als je samen financiële verplichtingen bent aangegaan, kan dat zeker van belang zijn”, vindt AOb-beleidsmedewerker Roelf van der Ploeg. “Stel dat jij morgen onder een auto komt, dan hoeft jouw partner bijvoorbeeld niet direct het huis uit omdat de kosten niet meer zijn op te brengen.” Een keerzijde is er ook: als je uit elkaar gaat, blijft jouw ex aanspraak maken op een deel van deze uitkering én een deel van jouw ouderdomspensioen. Overigens gaat het nabestaandenpensioen automatisch in als je trouwt.
Ook wanneer je een huis koopt, kan jouw pensioen relevant zijn. Soms eist een hypotheekverstrekker dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. In dat geval kom je al een eind met het ABP-nabestaandenpensioen. Mogelijk is een aanvulling nodig, maar je zult zeker goedkoper uit zijn.
Minder werken
Nog een aandachtspunt. Stel dat je plannen hebt om minder te gaan werken, dan bouw je minder pensioen op. Dat is natuurlijk logisch, maar voor jongeren wordt dat effect nóg sterker met het nieuwe pensioenstelsel vanaf 2027. Van der Ploeg legt het uit: “De eerste tien jaar worden in het nieuwe stelsel belangrijker voor de totale pensioenopbouw. Voortaan is de ingelegde premie voor iedereen gelijk en daardoor bouwen jongere deelnemers sneller pensioen op dan nu. Hun inleg wordt wat agressiever belegd én kan nog heel lang renderen. Dat is op zich mooi. Maar als je juist in deze periode parttime gaat werken of er bijvoorbeeld een jaar tussenuit gaat, bouw je dus ook een stuk minder ouderdomspensioen op.”
Let op bij switch
Dan nog één ding: mocht je van plan zijn om in een andere sector te gaan werken, vergeet dan niet hoeveel je onderwijspensioen waard is. Op dit moment gaat jaarlijks 27 procent van je pensioengevend salaris (je salaris minus de jaarlijkse franchise van 17.750 euro) naar je pensioen. Daarvan komt 70 procent voor rekening van je werkgever. Stel dat je ergens anders een paar honderd euro per maand meer kunt verdienen, maar zonder pensioenopbouw, dan ben je per saldo heel wat minder gunstig uit. “Staar je dus niet blind op het geboden salaris”, is het advies van Van der Ploeg. Dat gaat ook op als jij en jouw partner willen uitzoeken wie financieel gezien het beste kan gaan parttimen als er kinderen komen. “Vaak is de pensioenopbouw bij het ABP beter geregeld dan bij andere pensioenfondsen. Neem dat mee als je voor de keuze staat wie minder gaat werken. Het brutosalaris zegt niet alles.”
Ver van je bed
-Van de Nederlandse jongvolwassenen tussen 25 en 35 jaar is 86 procent nauwelijks bezig met pensioen
-Van deze groep wil 40 procent voor zijn 62e stoppen met werken
-Van de jongeren denkt 33 procent later niet te kunnen rondkomen van de aow plus het werkgeverspensioen
Bron: de Pensioenfederatie, september 2024
Meer dan 5 ton
Voorbeeld: als docent in het basisonderwijs leg je in de hoogste schaal jaarlijks ruim €14.000 aan pensioenpremie in, waarvan bijna €10.000 wordt betaald door de werkgever. Tel je dat over veertig jaar op, dan kom je al op meer dan 5 ton. En dat is dan nog zonder het rendement dat de beleggingen opleveren.
Wat krijgt jouw partner?
Stel dat jij overlijdt, dan krijgt jouw partner in het nieuwe pensioenstelsel een nabestaandenpensioen van 41 procent van jouw brutosalaris. Heb je kinderen onder de 25 jaar, dan krijgen zij nog eens een uitkering van elk 7 procent van jouw huidige salaris. Deze wezenuitkering wordt belast bij de kinderen, waardoor jouw gezin van het brutobedrag meer overhoudt.
Heb jij een vraag over je pensioen die we kunnen behandelen in deze rubriek? Mail dan naar Onderwijsblad@aob.nl
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.