Alle

Nieuwe interim-bestuurder bij Vmbo Maastricht

De raad van toezicht van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) heeft een interim-bestuurder aangesteld. De interimmer begint per direct om alle problemen rondom de examens bij VMBO Maastricht, onderdeel van LVO, op te lossen.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

engelshoven

Beeld: Rijksoverheid

Dat laten zowel de school als Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven weten.

De school meldt dat Jan Rijkers, zelfstandig onderwijskundige, orde op zaken gaat stellen. Hij krijgt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de examenproblemen en de verbetering ervan. Volgens de school draagt LVO-collegevoorzitter André Postema het hele dossier over aan Rijkers. Ook Van Engelshoven meldt in haar brief dat de collegevoorzitter geen inhoudelijke rol heeft in de verdere afhandeling van de examenproblemen. Vandaag gingen er in de Tweede Kamer stemmen op om Postema, die ook in de Eerste Kamer zit voor de PvdA, uit zijn functie te zetten naar aanleiding van alle problemen.

Gedupeerd

Het ministerie van Onderwijs drong er eerder bij de scholengroep op aan om zo snel mogelijk een interim-bestuurder aan te stellen toen de grote problemen met de eindexamens bekend werden. 354 leerlingen die al eindexamen hadden gedaan, bleken toch niet hun diploma te krijgen omdat er grote fouten in de schoolexamens werden ontdekt. Cijfers waren verkeerd geregistreerd en veel toetsen waren helemaal niet gemaakt. Minister Arie Slob verklaarde in eerste instantie de eindexamens ongeldig, maar maakte later bekend dat de scores tot 1 januari 2019 geldig blijven. Zo kunnen leerlingen alsnog hun gemiste schoolexamens inhalen om een diploma te halen.

In haar brief meldt Van Engelshoven nu dat de gedupeerde leerlingen hersteltoetsen mogen maken voor de gemiste vakken. Zij werden gisteren en vandaag geïnformeerd over wat zij per vak nog moeten doen. Op 11 juli is de eerste toets, ook in augustus worden nog toetsen afgenomen.

Klachten

Vandaag debatteert de Kamer over het examenschandaal in Limburg. In een bijlage bij de brief voegde Van Engelshoven een overzicht van alle meldingen aan de inspectie toe over de Limburgse scholen. Sinds februari 2016 waren er 28 meldingen, waarbij veel klachten gingen over de uitval van lessen. Ook blijkt dat er een ouder begin februari al klaagde over dat er te weinig toetsen werden afgenomen voor een eindexamenjaar.

De minister kondigt aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de rol van de inspectie.