Tijdens onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst kan het spannend worden wanneer je al een nieuwe baan aangeboden krijgt. Dit gebeurde bij docent Anja, die, terwijl ze een beëindigingsovereenkomst met haar huidige werkgever besprak, een aantrekkelijk aanbod van een andere school kreeg.
Tekst
Sieger Meijer
-
-
Minder dan een minuut om te lezen
Het botert al een tijdje niet tussen docent Anja en haar leidinggevende Joop. De verhoudingen zijn gespannen. Anja is voor onbepaalde tijd in dienst bij de stichting, maar beide partijen vinden de situatie niet meer fijn werkbaar. Ze gaan in gesprek over de toekomst.
Mediation en een overplaatsing komen ter sprake, net als een beëindigingsovereenkomst - ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. In zo’n overeenkomst spreken partijen af uit elkaar te gaan onder bepaalde voorwaarden. Vaak is er ook sprake van een transitievergoeding. Terwijl de docent en haar werkgever deze afscheidsroute verkennen, dient zich een voor Anja interessante vacature aan. Wat nu?
In het proces met de huidige werkgever meldt de advocaat van de stichting zich per mail met een aanbod. Daarin is opgenomen dat Anja uit dienst treedt na de opzegtermijn. Ook maakt zij aanspraak op een transitievergoeding en een outplacementbudget. Een uitkeringsinstroom wordt bovendien zoveel mogelijk gefaciliteerd.
Omdat Anja lid is van de AOb, stuurt ze het voorstel naar de juristen van de vakbond. Al snel neemt een jurist contact met haar op om het dossier door te nemen.
Vacature
In de tussentijd ziet de leraar die mooie vacature voorbijkomen. Deze school is op fietsafstand en de arbeidsvoorwaarden zijn gunstig. Anja besluit te reageren. Ze wordt al snel uitgenodigd voor een gesprek en er is een wederzijdse klik. Nog dezelfde week krijgt de leerkracht een aanbod om vanaf komende schooljaar voor onbepaalde tijd in dienst te gaan.
Het is te riskant om de nieuwe baan niet te melden bij de werkgever
Anja bespreekt de situatie met de jurist van de AOb. Samen staan ze stil bij mogelijk vervolgscenario’s. De jurist meldt haar dat het riskant is om de nieuwe baan niet te melden bij haar werkgever.
Tijdens de onderhandelingen lijkt de werknemer hiertoe namelijk verplicht. Als zij dit niet doet, dan kan de werkgever de beëindigingsovereenkomst soms ongedaan maken met een beroep op dwaling of bedrog.
Dit levert gedoe op en mogelijk moet zij de transistievergoeding dan terugbetalen. Uiteindelijk meldt Anja de nieuwe baan bij haar leidinggevende.
Opgelucht
Haar werkgever is opgelucht. Hij vreesde namelijk lange en moeizame onderhandelingen over een vertrekregeling. Dat Anja een nieuwe baan heeft, lijkt daarom een perfecte oplossing.
Hij is ook nog steeds bereid een ontslagregeling te treffen. De einddatum wordt aangepast en Anja maakt nog steeds aanspraak op een vergoeding, zo spreken ze af. Voor beide partijen is dit uiteindelijk een passende oplossing en vol goede moed begint Anja straks aan haar nieuwe werk.
Een nieuwe baan behoor je dus vaak te melden tijdens de onderhandelingen over een vertrekregeling. Hiermee voorkom je de nodige juridische rompslomp achteraf.
Auteur Sieger Meijer is jurist bij de AOb. Deze casus is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van AOb-juristen.
Verder lezen? Word AOb lid!
Als lid heb je toegang tot alle content van de website. Meer over alle voordelen vind je hier.