Nederlanders: 'Verklein klassen en pak het lerarentekort aan'
Verkleining van de klassen en aanpak van het lerarentekort zijn van groot belang voor de toekomst van ons land. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting NL2025.
Nederlanders vinden dat er grote sprongen voorwaarts gemaakt moeten worden op het gebied van klimaat, veiligheid, zorg en onderwijs. Bij onderwijs staan klassenverkleining en aanpak van het lerarentekort bovenaan.
Dat blijkt uit de enquête Namens Nederland, gehouden door de stichting NL2025. Dit is een beweging van bestuursvoorzitters van ondernemingen en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld. De enquête is door ruim 170 duizend mensen ingevuld en geeft volgens NL2025 'het best mogelijke beeld van de stem van de inwoners van Nederland'.
Van de ondervraagden vind 80 procent het belangrijk dat leraren een hoger salaris krijgen
De overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat er extra in het onderwijs moet worden geïnvesteerd. Er wordt een hele reeks maatregelen genoemd, van klassenverkleining tot meer naschoolse opvang. Klassenverkleining en het aanpakken van het lerarentekort staan op een gedeelde eerste plaats. Daarnaast vindt ongeveer 80 procent van de respondenten het belangrijk dat leraren een hoger salaris krijgen.
Belasting
Uit het onderzoek blijkt ook dat een kleine 90 procent van de deelnemers bereid is meer belasting te betalen als het lerarentekort wordt aangepakt en er wordt geïnvesteerd in kleinere klassen.
Lees ook: 'Kleine klas schept ruimte voor leraar en leerling'