Alle

Mondkapjes verplicht op scholen

Het kabinet breidt de mondkapjesverplichting uit naar het voortgezet, hoger en middelbaar beroepsonderwijs. De scholen sluiten? “Dat moeten we niet meer doen”, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond na afloop van de persconferentie.

Tekst Lisette Douma - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

mark-rutte-2

Beeld: Rijksoverheid

De toon tijdens de persconferentie was serieus: in twee weken tijd is het aantal covid-besmettingen ruim verdubbeld. En dus worden de maatregelen verder aangescherpt. Minister De Jonge van Volksgezondheid spreekt van een ‘gedeeltelijke lockdown’. Onderdeel daarvan is een mondkapjesverplichting in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. “Tussen de lessen of colleges door en als je rondloopt in de bibliotheek of de kantine, zijn mondkapjes straks verplicht”, zei premier Mark Rutte.

Ingewikkeld

“In de praktijk waren al heel veel scholen bezig met de mondkapjes en probeert iedereen zoveel mogelijk les te geven conform de richtlijnen", reageert AOb-voorzitter Eugenie Stolk. "Verplicht of niet verplicht: het is buitengewoon ingewikkeld.”

Er komt zo snel mogelijk een verplichting

“Als er behoefte is om het strakker te doen, gaan we van een dringend advies naar een verplichting", zei Rutte. "Dat is juridisch ingewikkeld, dat is niet zomaar geregeld, maar er komt zo snel mogelijk een verplichting. Het is een slepende discussie die we voor eens en altijd willen beslechten.” In hoeverre mondkapjes verdere verspreiding van het virus tegengaan, blijft punt van discussie. Rutte: “Maar het doet sowieso ‘iets’ en alle ‘ietsen’ bij elkaar opgeteld zijn nu behulpzaam.”

‘We hebben gezien: de scholen moeten we echt niet sluiten’

“Het onderwijs moet heel erg zijn best doen om door te kunnen gaan”, zegt AOb-voorzitter Stolk. “Iedereen in het onderwijs probeert er het beste van te maken.” De ‘gedeeltelijke lockdown’ zal in ieder geval vier weken duren. Over twee weken wordt de balans opgemaakt. “Als er geen verbetering is, kan een complete lockdown onvermijdelijk zijn”, waarschuwde minister De Jonge. Gaan de scholen dan ook dicht? “We hebben gezien: de scholen moeten we echt niet sluiten.” Dus wil hij “hoekjes uit de lockdown van maart figuurzagen.” De maatschappelijke schade van het sluiten van scholen vindt het kabinet te fors.

Lees ook 'AOb wil voorrang bij sneltesten'