Mondkapjes op middelbare scholen vanaf maandag
Het kabinet adviseert dringend om mondkapjes te dragen op middelbare scholen. Dit geldt vanaf aanstaande maandag voor de gangen, de aula en de kantine, maar niet voor de lessen, maakt het ministerie van Onderwijs zojuist bekend.
Het dringende advies geldt voor ‘situaties waar de anderhalve meter tussen leerling en docent niet te waarborgen is, zoals op gangen en in aula’s’, aldus het ministerie. De krachtige aanbeveling gaat aanstaande maandag 5 oktober in. Het mondneusmasker, zoals het ministerie het noemt, kan af in de klas, maar moet op tijdens praktijklessen waar de afstand ook niet handhaven is.
Rutte pleitte gisteren in de Tweede Kamer nog tegen mondkapjes op scholen. Hij zei ook dat minister Arie Slob permanent met de onderwijssector praat en dat er 'altijd nieuwe inzichten kunnen ontstaan'.
Hopen
“Het dragen van mondkapjes in de gangen en grote ruimtes is een nieuwe richtlijn die in de praktijk al op veel scholen werd toegepast", zegt Henrik de Moel, AOb-bestuurder voortgezet onderwijs. "Laten we hopen dat het gaat helpen. En dat we de belangrijkste maatregelen niet vergeten: zoals het anderhalve meter afstand houden tot het personeel en tussen personeel onderling, handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog.”
De Moel: “Iedereen doet ontzettend zijn best om alle adviezen te volgen en dat blijven we ook doen, maar ingewikkeld is het wel. Op dit moment vallen veel lessen uit en worden veel kinderen gemist bij de lessen. Het is zwaar weer voor het onderwijs. We hebben gewoon meer mensen in het onderwijs nodig, niet vandaag maar gisteren al.”
Niemand snapt het meer
Verwarrend
Voor het mbo en het hoger onderwijs geldt deze nieuwe mondkapjes-richtlijn niet. Dat is verwarrend, stelt Tamar van Gelder, AOb-bestuurder voor het mbo. “Het is niet uit te leggen dat een 17-jarige mbo-student zonder mondkapje op de gang loopt en een 17-jarige leerling in havo-5 met. Niemand snapt het meer zo.”
In onderwijsland ontstaat een ratatouille. Gisteren maakte premier Rutte bekend dat in publieke binnenruimtes een mondkapje dringend wordt geadviseerd. Voor het mbo en het hoger onderwijs is nu de vraag welke gedeelten van het gebouw onder de definitie ‘publieke binnenruimtes’ vallen. Daarover verschillen de meningen, signaleerde Trouw.
Schemergebied
Zo moet bij de Haagse Hogeschool het mondkapje op, maar bij het iets verderop gelegen Roc Mondriaan juist niet. Ook Rotterdam worstelt met de definitie. ‘Het is een juridisch schemergebied of wij een publieke ruimte zijn of niet’, zei collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam. Volgens hem zijn de gangen, de leercentra en de restaurants dat wel. Daarom neigt hij er naar om een mondkapjesplicht in te stellen.
Het Rotterdamse Albeda College (mbo) vindt daarentegen dat de school niet onder de definitie van publieke binnenruimte valt. ‘We stellen we mondkapjes niet verplicht’, zei een woordvoerder gisteren in Trouw, ‘maar als personeelsleden en studenten ze wel willen dragen, staat dat ze natuurlijk vrij. Wel worden ze gebruikt tijdens praktijklessen en in de lift, dus op plekken waar we de anderhalve meter niet kunnen waarborgen.’
Vandaag kwamen ook onderzoeksresultaten naar buiten over ventileren in schoolgebouwen. Lees: 'Forse inhaalslag nodig voor ventilatie op scholen'
De AOb deed eerder deze week de oproep: 'Extra handen nodig voor goed onderwijs in corona-tijd'
Scholen die het dringende advies voor mondkapjes willen omzetten in een verplichting moeten daarvoor toestemming hebben van de MR of OR. Check onze FAQ en kies voor 'MR en OR'.