VO

Mogelijk regionale scholensluiting in voortgezet onderwijs

Het kabinet heeft de deur opengezet voor een regionale scholensluiting in het voortgezet onderwijs. “Als het nodig is dat de scholen dichtgaan, moet daar snel duidelijkheid over komen”, reageert AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Tekst Lisette Douma - redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

perscomr

beeld: Rijksoverheid

Op dit moment zijn er dertien regio’s die nog steeds een stijging van het aantal besmettingen laten zien. “Voor die regio’s willen we extra maatregelen klaarzetten”, vertelde premier Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. “We overwegen een sluiting van scholen in het voortgezet onderwijs.” Het gaat dan om regio’s waar de besmettingscijfers er echt uit springen, zoals Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente.

Bezorgd

“Goed dat het kabinet blijft kijken welke rol het onderwijs bij de besmettingen speelt”, reageert AOb-voorzitter Eugenie Stolk. “Onze mensen zijn in de regio’s waar het aantal besmettingen snel oploopt terecht bezorgd. Als het nodig is dat de scholen in deze regio’s sneller dichtgaan, dan moet daar snel duidelijkheid over komen.”

Ouderavonden, open dagen: dat kan allemaal geen doorgang meer vinden

Er zijn al middelbare scholen gesloten omdat er binnen de school te veel besmettingen zijn. Het kabinet vindt het nu niet nodig zulke lokale initiatieven uit te breiden. Wel treedt er vanaf morgenavond op andere vlakken een verdere verzwaring van de gedeeltelijke lockdown in werking. Het kabinet blijft benadrukken: doe alleen het hoogst noodzakelijke. Ook in het onderwijs. Stolk: “Het is belangrijk dat scholen alleen nog lesgeven en niet meer dan dat. Ouderavonden, open dagen: dat kan allemaal geen doorgang meer vinden. Het is alleen nog onderwijs.”

Lees ook: ‘Focus op lesgeven, doe al het andere later of online’

Benieuwd naar de afspraken in jouw onderwijssector?

Check onze FAQ