Mobieltjes vanaf 2024 geweerd op middelbare scholen
Mobieltjes zijn vanaf 2024 niet meer welkom in de klas. Het ministerie van Onderwijs heeft hierover afspraken gemaakt met onder andere de AOb. “In het voortgezet onderwijs steunen we dit volledig”, reageert AOb-bestuurder Jelmer Evers.
Middelbare scholieren mogen vanaf 1 januari 2024 geen mobieltjes meer meenemen de klas in, behalve als daar een speciale reden voor is. Het ministerie van Onderwijs heeft hierover afspraken gemaakt met de onderwijsorganisaties – waaronder de AOb – ouders en leerlingen, schrijft minister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deze richtlijn is een steun in de rug voor veel docenten
“Onze leden zijn hier blij mee”, reageert Jelmer Evers. “Wij hebben dit voorjaar een enquête onder leden gehouden waaruit bleek dat maar liefst 73 procent van de leden in het voortgezet onderwijs een landelijk verbod wil op mobieltjes in de klas. Het kan zijn dat als dit niet werkt een wettelijk verbod nodig is. Die optie wordt opengehouden, maar deze richtlijn is een mooie stap en een steun in de rug voor veel docenten.”
Dringend advies
In het primair onderwijs was 54 procent voor een mobieltjesverbod. Of er voor die sector ook een richtlijn komt, is nog niet duidelijk. Voor het mbo en hoger onderwijs geldt het dringende advies uit Den Haag in ieder geval niet.
Mobieltjes in de klas hebben een heel nadelig effect op de concentratie
“Onze docenten merken dat mobieltjes in de klas een heel nadelig effect hebben op de concentratie van de leerlingen”, vertelt Evers over het voortgezet onderwijs. “En dus op de effectiviteit van de les.”
Scholen krijgen tot 1 oktober aanstaande de tijd een plan te maken waarbij ze voor hun school kunnen bepalen wat de uitzonderingen zijn op het verbod. Denk aan medische redenen of als een mobieltje wordt gebuikt voor een les over bijvoorbeeld digitale vaardigheden. “Medezeggenschapsraden worden hierbij belangrijk”, weet Evers. “De AOb gaat scholen hierbij ondersteunen.”