Ministerie vordert salaris stakende leraar niet terug
Schoolbesturen die op de stakingsdag hun onderwijspersoneel uitbetalen hoeven niet bang te zijn dat het ministerie van Onderwijs dit geld gaat terugvorderen. Een woordvoerder heeft vanmiddag laten weten dat het ministerie dit niet van plan is.
‘Scholen mogen leraren doorbetalen tijdens de staking, zo laat de OCW-woordvoerder per e-mail weten. ‘De wet verbiedt dit niet en dat geldt zowel voor openbaar als bijzonder onderwijs. Het al dan niet doorbetalen is een zaak tussen werkgevers en werknemers.’
In de aanloop naar de staking hebben tientallen schoolbesturen laten weten dat ze het niet aandurfden om het loon uit te betalen. Het Limburgse schoolbestuur Fortior in de gemeente Venlo bijvoorbeeld. Bestuurder Peter van Eijk liet weten dat Fortior wel zou uitbetalen als het ministerie van Onderwijs niets zou terugvorderen. Ook Jac Verschueren, bestuurder bij de stichting Katholiek Primair Onderwijs, en woordvoerder voor verschillende besturen in Noord-Brabant, wees op het ‘oneigenlijk’ uitbetalen van onderwijspersoneel en de kans op terugvordering. “Dat is een risico”, zei Verschueren. Dat risico lijkt nu niet meer te bestaan.
OCW-woordvoerder: 'Scholen mogen leraren doorbetalen tijdens de staking. De wet verbiedt dit niet. Het al dan niet doorbetalen is een zaak tussen werkgevers en werknemers.'
Veel andere schoolbestuurders gaven deze week al aan dat ze hun personeel doorbetalen op 5 oktober, de dag van de staking. Ze volgen daarmee het advies op van de PO-raad, de vertegenwoordiger van de basisschoolbesturen. De raad zit samen met de AOb en andere onderwijsorganisaties in het PO-front en steunt de actie voor een eerlijker salaris en een betere werkdruk.
Stakingskas
AOb-bestuurder Tamar van Gelder noemde het eerder al sympathiek als schoolbesturen doorbetalen. Besturen zijn niet verplicht dat te doen. Leraren die bij een vakbond zijn aangesloten krijgen die dag uitbetaald uit de stakingskas mocht hun schoolbestuur hun loon willen inhouden.