Alle

Minister laat Neerlandistiek zichzelf redden

De studie Neerlandistiek loopt leeg. De minister geeft de opleidingen een duwtje in de rug, maar ze moeten zichzelf uit het moeras trekken met sectorplannen, vernieuwde curricula en een voorlichtingscampagne.

Tekst hoger onderwijspersbureau (hop) - - 2 Minuten om te lezen

41705127404_e30d8fa50e_o-2-2

Beeld: Typetank

De studie Neerlandistiek trekt al jaren weinig studenten. Bij de Vrije Universiteit is de bacheloropleiding zelfs opgedoekt. Zorg dat de vijf overgebleven opleidingen behouden blijven, adviseerde wetenschapsgenootschap KNAW vorig jaar in een alarmerend rapport.

Dat laatste staat voor minister Van Engelshoven 'buiten kijf', schrijft ze aan de Tweede Kamer. Alleen houdt ze de hand nog even op de knip. De opleidingen moeten vooral zelf de weg omhoog vinden.

De minister houdt de hand nog even op de knip

Wel krijgen de talenopleidingen (niet alleen Neerlandistiek) honderdduizend euro om samen goede plannen te verzinnen die hun opleidingen aantrekkelijker maken. Met dat geld kunnen ze 'bijvoorbeeld een landelijk project opstarten', aldus de minister, die vooral de opleidingen Nederlands, Fries, Engels, Frans en Duits wil aanmoedigen. Misschien kunnen ze samenwerken met de populaire cultuurstudies.

Instagram-gedicht

Ze had al eerder honderdduizend euro uitgetrokken voor een studiekeuzecampagne voor de opleidingen Neerlandistiek en de lerarenopleidingen Nederlands. Een deel van dat geld gaat nu naar een platform dat leerlingen uitdaagt tot creatief schrijven: schrijf eens een raptekst, een Instagram-gedicht of een dialoog tussen twee dieren.

Maar de KNAW had ook geld gevraagd 'tegen de nefaste financiële gevolgen van onverhoopte verdere daling van de instroom, voor een periode totdat de andere maatregelen zijn gaan werken'. Met andere woorden: versterk de basis van waaruit de opleidingen zichzelf opnieuw kunnen uitvinden. Ook zouden studenten van de onderwijsmasters Neerlandistiek drieduizend euro tegemoetkoming in de studiekosten moeten krijgen. Dat geld komt er niet.

De minister roept de taalfaculteiten op om werk te maken hoe zij weer aantrekkelijk kunnen worden voor studenten

De minister had zelf verwachtingen gewekt in een interview met het HOP. Ze wilde kleine unieke opleidingen zoals Neerlandistiek beschermen. 'Zulke opleidingen zouden niet iedere dag moeten vechten voor hun bestaan.' Juist daarom wil ze de financiering van het hoger onderwijs minder afhankelijk maken van studentenaantallen.

Ver weg

Maar die verandering van de financiering is nog heel ver weg. De minister roept de taalfaculteiten intussen op om werk te maken van een sectorplan. Ze mogen zelf bedenken hoe zij weer aantrekkelijk kunnen worden voor studenten.

Ook het schoolvak Nederlands moest volgens de KNAW meer sjeu krijgen. Daar wordt aan gewerkt, schrijft de minister. Het is onder meer de bedoeling om het schoolvak en de studie beter op elkaar te laten aansluiten.