Meer scholen grijpen naar noodoplossing van vierdaagse lesweek
Basisschool de Regenboog in het Limburgse Blerick stapt noodgedwongen deze week over op een vierdaagse lesweek. Ook in het noorden van het land gaan leerlingen speciaal onderwijs noodgedwongen een dag minder naar school.
“We hebben een vervanger te weinig”, zegt bestuursvoorzitter Hans Soentjes van scholenstichting Kerobei waar de Regenboog onder valt. Voor het eerst stelt die Limburgse basisschool een vierdaagse lesweek in waardoor er elke dag een andere klas naar huis moet. Morgen heeft bijvoorbeeld groep 4 geen les, want de vervangerspool is leeg.
“Het is allemaal armoede, dit heeft niks meer met de kwaliteit van onderwijs te maken”, zegt Soentjes. “We staan als schoolteam met de rug tegen de muur en ik voorzie grote problemen bij een griepgolf.”
Het is allemaal armoede, dit heeft niks meer met de kwaliteit van onderwijs te maken
Speciaal onderwijs
Niet alleen in Limburg grijpen ze naar de noodoplossing van een vierdaagse lesweek. Ook
Leendert de Boom, voorzitter van het college van bestuur bij RENN-4, vertelt dat op drie van zijn dertig schoollocaties een vierdaagse lesweek van kracht is. “Bij het Diamant College voor voortgezet speciaal onderwijs krijgen alleen de eindexamenklassen vijf dagen per week les. Alle andere klassen gaan noodgedwongen vier dagen per week naar school”, zegt De Boom.
Op de Caleidoscoop voor speciaal onderwijs in Friesland zijn er vier groepen op een vierdaagse lesweek overgegaan vanaf de kerstvakantie. Op sbo de Delta is vanaf diezelfde vakantie voor één groep een vierdaags rooster ingesteld.
We merken wel dat er genoeg banen zijn en dat mensen dan toch liever kiezen voor het regulier onderwijs
De Boom: “Het Diamant College zit al langer dan zeven weken op een rooster van vier lesdagen. De Onderwijsinspectie weet ervan en is helder dat het maximaal zeven weken mag, maar nood breekt wet. Voor de andere twee locaties is de noodmaatregel van kracht tot de voorjaarsvakantie. Ik heb goede hoop dat we daar iemand voor vinden.”
Momenteel heeft RENN-4 vijftien openstaande vacatures. De scholengroep zoekt niet alleen docenten, maar ook gedragsspecialisten of lerarenondersteuners. “We merken dat er genoeg banen zijn en dat mensen dan vaak liever kiezen voor het regulier onderwijs”, zegt De Boom.
Wegkijken
Zowel De Boom als Soentjes vinden dat de politiek te veel heeft weggekeken. Soentjes: “Tien jaar geleden werd dit al geroepen. Wij zitten nu met de ellende. Ik ben echt boos op de landelijke politiek.”
De bestuursvoorzitter van Kerobei - met in totaal achttien scholen - zegt dat de scholenstichting achter de stakingseisen staat van de landelijke staking op 15 maart. Het schoolbestuur heeft het personeel wel onlangs laten weten dat er dit keer niet doorbetaald wordt, mochten ze het werk neerleggen.
Zorgen
In Groningen heeft de lokale PvdA ondertussen schriftelijke vragen gesteld over de vierdaagse lesweek bij RENN-4. Het stadsbestuur moet snel in actie komen, vindt PvdA-raadslid Julian Bushoff. ‘Iedereen moet zeker zijn van goed onderwijs. Zeker deze kwetsbare jongeren.’
In Zaandam krijgen leerlingen van basisschool de Tamarinde al een aantal maanden vier dagen les. Gisteren meldde de NOS dat ouders het beu zijn en een handhavingsverzoek hebben gedaan bij een leerplichtambtenaar.