Alle

AOb-training biedt nieuwkomer in medezeggenschapsraad houvast

Net begonnen in de medezeggenschapsraad, komt er een hoop op je af. Wat zijn je rechten? Wat je plichten? Op al die vragen geeft Jim van Emden antwoord tijdens AOb-trainingen voor medezeggenschap.

Tekst Marianne Lucieer - - 3 Minuten om te lezen

Angeliek Meer voor elkaar

John van Emden: "De taak van de mr is helpen om het beleid beter te maken en zorgen voor draagvlak onder leerlingen, ouders en personeel." Beeld Angeliek de Jonge

“Als je kijkt naar alle onderwerpen die op je afkomen als je nieuw bent in de medezeggenschapsraad, dan gaat het je duizelen”, zegt adviseur Jim van Emden. Gelukkig gaan de meesten na de training zelfverzekerder de deur uit.

Wat kun jij mr-leden tijdens zo’n training leren?

“Best veel. We geven onder meer basistrainingen. Daarin vertellen we wat de taken, bevoegdheden, rechten en plichten zijn van een medezeggenschapsraad. Daarnaast hebben we het over de achtergrond van de mr, hoe je omgaat met de achterban (leerlingen, ouders en schoolpersoneel), welke faciliteiten je hebt en wat terugkerende beleidsonderwerpen zijn waar de mr mee te maken heeft én hoe je daar als mr op kunt reageren.” 

Is zo’n training echt nodig?

“Ik had in elk geval gewild dat hij er was toen ik als leerling in de medezeggenschapsraad van mijn middelbare school zat. Ik had in het begin geen idee wat ik bijvoorbeeld moest met financiële stukken die ik kreeg - ik dacht dat ik die moest controleren op juistheid. Zo zijn er ook mr-leden die het taalgebruik in brieven verbeteren. Maar de taak van de mr is helpen om het beleid beter te maken en zorgen voor draagvlak onder leerlingen, ouders en personeel. Overigens hebben we voor mensen die al langer in de mr zitten ook verdiepende trainingen op het gebied van bijvoorbeeld taak- en formatiebeleid, financiën of arbowetgeving.”

Is er iets te zeggen over de mensen die jullie training volgen?

“Ik denk dat dat een redelijke afspiegeling is van de mensen die in medezeggenschapsraden zitten, voornamelijk in het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook in het speciaal onderwijs en op mbo’s, hbo’s en universiteiten. We geven de trainingen vaak op scholen, maar ook op het kantoor van de AOb in Utrecht of online. Er zijn wel opvallend veel theoretisch opgeleiden, en er is weinig onderwijs ondersteunend personeel. Dat laatste moet beter, vind ik. Een docent krijgt uren om te besteden aan de medezeggenschapsraad, een conciërge moet het vaak naast de rest van z’n werk doen. Daar ligt een taak voor mr’en en scholen.”

Het lijkt me ook wel een risico, je moet ook maar kritiek durven leveren op de directie.

“Dat is één van de onderwerpen die we behandelen: hoe doe je dat als je - bijvoorbeeld als leraar - feitelijk ondergeschikt bent aan degene die je bekritiseert? Gelukkig worden mr-leden door de wet extra beschermd tegen bijvoorbeeld ontslag.”

Hoe gaan cursisten bij jullie naar buiten?

“Minder onzeker, hoop ik vooral. Je kunt niet alles weten na zo’n training, maar je weet wel waar je de informatie kunt vinden en welk gereedschap je hebt om je taken uit te voeren. Als je een tweedaagse training op het kantoor van de AOb volgt, dan heb je daarnaast kunnen brainstormen met mr-leden van andere scholen over hoe zij dingen aanpakken. Dat is heel waardevol, vertellen cursisten ons.”

Zit jij in een mr en wil je een training volgen? Klik hier voor de mogelijkheden.