MBO

Mbo-instelling verbiedt telefoongebruik in de klas

Na het primair en voortgezet onderwijs is er nu ook tenminste één instelling in het mbo die een verbod heeft ingevoerd op het gebruik van mobiele telefoons. Het Welzijn College van het ROC Midden Nederland is 1 september begonnen met telefoonvrije lessen, vertelt docent burgerschap Jamila Yahyaoui. 

Tekst Véronique Kaptein - - 3 Minuten om te lezen

FotoMobielverbodOpMbo

Het Welzijn College werkt met afsluitbare telefoonhoesjes. Beeld Jamila Yahyaoui

“Studenten kunnen zich nu veel beter concentreren, waardoor ze meer leren”, vertelt Yahyaoui. “Het gevolg is dat hun resultaten verbeteren.” Net als op middelbare en basisscholen wordt ook op mbo’s de mobiele telefoon soms als stoorzender ervaren. Het team van de bol-opleiding Dienstverlener Helpende Zorg & Welzijn van het Welzijn College heeft daarom als een van de eersten actie ondernomen. Sinds het begin van dit schooljaar zijn studenten van deze zorgopleiding verplicht om tijdens de les hun telefoon op te bergen in een afsluitbaar telefoonhoesje.

Sommige docenten binnen het team gaven zelfs aan extra lesstof te moeten bedenken

Yahyaoui heeft zich samen met haar team ingezet om deze maatregel te realiseren.  Niet alleen de resultaten, maar ook de sfeer in de klas is verbeterd, vertelt zij.  “Docenten vinden telefoonvrije lessen prettiger. We hebben onderzoek gedaan naar de balans tussen het werkplezier en de werkdruk van docenten. Eén van de punten ging over de strijd tegen het telefoongebruik. Zonder gestoord te worden door mobieltjes zijn docenten beter in staat om les te geven. Sommige docenten binnen het team gaven zelfs aan extra lesstof te moeten bedenken. Er is door de telefoonvrije lessen namelijk tijd over voor leren en er is een beter klimaat om tot leren te komen.”

Samen bereiken we meer! Sluit je aan bij de AOb

Pauze

Het telefoonverbod geldt enkel tijdens de lessen. In de pauze mogen de studenten hun mobieltje tevoorschijn halen. “Onze studenten zijn ouder dan leerlingen op een middelbare school”, legt Yahyaoui uit. “Wij zijn een beroepsopleiding dus in de pauze mogen studenten hun telefoon gebruiken om zonodig iets te regelen voor hun werk.”

Afsluitbaar telefoonhoesje

Het Welzijn College werkt niet met de bekende telefoontas, met vakken voor het toestel van elke leerling, maar met afsluitbare telefoonhoesjes. Na het inloggen via een zogenoemde authenticator-app doet de student zijn telefoon in het hoesje die hij daarna vergrendelt met een knop met een pin. Vervolgens legt  de student het telefoonhoesje op zijn tafel neer. Beloproepen of meldingen zijn hoorbaar, maar het hoesje zelf openmaken is niet mogelijk. De docent opent het telefoonhoesje aan het eind van de les door middel van een magnetisch basisstation.  “De student blijft dus wel in het bezit van zijn telefoon”, legt Yahyaoui uit. “Als er een mobieltje afgaat in het hoesje is het meteen duidelijk welke student de beltoon heeft aangelaten.”

We juichen het toe dat scholen en docententeams onderling afspraken maken over telefoongebruik in de klas

AOb-bestuurder Henrik de Moel zegt dat het Welzijn College voor zover hij weet de eerste mbo-instelling is met een telefoonverbod tijdens de les. Op basis van een enquête van anderhalf jaar geleden weet hij wel dat veel mbo-leden er voorstander van zijn. Een kleine meerderheid (57 procent) van de AOb-leden op het mbo was namelijk voor een verbod op mobiele telefoons in de klas. Volgens De Moel  gaven de leden aan dat zo’n verbod ingewikkeld kan zijn, omdat de meeste mbo-studenten boven de achttien zijn. Daarnaast zijn telefoons soms nodig voor zogenoemde two step verification van de laptop. Toch moedigt hij telefoonvrije lessen in het mbo aan. “Ik kan me voorstellen dat telefoongebruik in de klas heel erg afleidt. We juichen het toe dat scholen en docententeams daar onderling afspraken over maken, maar we pleiten op dit moment niet voor een landelijk verbod.”