Loonsverhoging van 4,7 procent voor alle universiteitsmedewerkers
De onderhandelaars voor een nieuwe cao voor de Nederlandse universiteiten zijn eruit. Er ligt sinds vandaag een onderhandelingsresultaat met daarin een loonsverhoging van 4,7 procent voor alle universiteitsmedewerkers. Ook komt er per universiteit één centraal meldpunt om sociale onveiligheid te melden.
De AOb heeft het onderhandelingsresultaat afgesproken met de andere bonden en de Universiteiten van Nederland (UNL). Als alle achterbannen instemmen, heeft de nieuwe cao een looptijd van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025.
“Er hangen donkere wolken boven de Nederlandse universiteiten”, zegt AOb-sectorbestuurder Donald Pechler. “Het kabinet heeft in het Hoofdlijnenakkoord een forse bezuiniging ingeboekt op het wetenschappelijk onderwijs. Dat heeft deze cao-onderhandelingen beïnvloed. We merken dat de werkgevers voorzichtiger waren, waardoor dit akkoord meer dan ooit een compromis is. Alles wat we eruit konden halen, hebben we eruit gehaald.”
Er hangen donkere wolken boven de Nederlandse universiteiten
De lonen gaan omhoog: alle universiteitsmedewerkers krijgen per 1 september 2024 een salarisverhoging van 3,7 procent. Daarna volgt op 1 januari volgend jaar een tweede verhoging van 1 procent. Ook krijgen alle medewerkers in september 2024 een incidentele uitkering van 300 euro bruto bij een voltijdbaan. Parttimers krijgen deze uitkering naar rato.
Met meer leden staan we sterker bij de cao-onderhandelingen! Sluit je aan bij de AOb
Voor medewerkers in de salarisschalen 1 tot en met 7 heeft de AOb zich ook ingezet. Het gaat dan om logistiek medewerkers, schoonmakers, bibliotheekmedewerkers of collega’s die werken op het secretariaat. Voor deze groep is het loongebouw aangepast, waardoor ze binnen hun schaal sneller in salaris omhooggaan. “In schaal 1 bleven medewerkers altijd hetzelfde salaris verdienen. Nu gaan ze vanaf trede 1 direct wat omhoog. Ook medewerkers in de schalen 2 tot en met 7 gaan sneller omhoog in loon”, zegt Pechler. Zeker met de eerdere cao-afspraak om het minimumloon op 14 euro te zetten met indexatie, betekent het dat deze groep meer is gaan verdienen. “Dat uurloon is nu ondertussen al naar ruim 16 euro gegroeid, hierin zit de grootste winst.”
Sociale veiligheid
Elke universiteit moet een veilig en gezond klimaat hebben. Om dit te verbeteren moeten alle universiteiten voortaan één centraal meldpunt hebben voor klachten rondom sociale veiligheid. “Een centraal punt helpt om de klachten onafhankelijk, toegankelijk en transparant te behandelen”, zegt AOb-sectorbestuurder Pechler. Vanuit het meldpunt kunnen werknemers worden doorverwezen naar de juiste hulp en afhandeling.
Universiteiten moeten medewerkers met een tijdelijk contract extra beschermen als zij een klacht indienen die te maken heeft met sociale veiligheid, of als zij getuige zijn. Pechler: “De werkgevers dragen er zorg voor dat werknemers die een melding doen of een klacht indienen, niet worden benadeeld, bijvoorbeeld als het gaat om loopbaanperspectieven.”
Ondertekenen werknemers een vaststellingsovereenkomst (vso) met daarin een geheimhoudingsbepaling, dan mogen zij wel een melding doen bij de interne bevoegde instanties van de werkgever of aangifte bij de politie als het om grensoverschrijdend gedrag gaat.
Benieuwd naar alle afspraken en details? Download het akkoord
Daarnaast komt er vanaf het najaar een evaluatie naar de ombudsfunctie bij universiteiten. In de evaluatie zal er scherp gekeken worden naar de onafhankelijke positie van de ombudsfunctionaris en er komen concrete verbetervoorstellen.
Werkdruk
Om de hoge werkdruk te beteugelen, willen de bonden en werkgevers meer gestructureerd de oorzaken van werkdruk verbinden aan passende oplossingen universiteit-breed. Daarom gaan universiteiten aandacht besteden aan het inroosteren van pauzes, de reële taakopdracht en dan in het bijzonder de taakomvang van docenten. In 2025 houden de universiteiten een werkdrukconferentie waar hr-medewerkers van universiteiten en Arbo-deskundigen van de bond samenkomen om ervaringen uit te wisselen.
De universiteiten vragen samen met de bonden aandacht voor het opnemen van vakantiedagen in een ‘werkdrukcampagne’. Daarbij komt er een studie naar hoe het opnemen van vakantiedagen beter kan en hoe stuwmeren aan verlofdagen kunnen worden verminderd.
Functiewaardering
De bonden spraken verder met de universiteiten af dat er een onderzoek komt naar functiewaardering op universiteiten. Ze gaan hiervoor het UFO-waarderingssysteem onder de loep nemen en bekijken waar de knelpunten zitten. Voor postdocs en werknemers in de functie van onderzoekers gaat het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS) kijken naar de ontwikkelopties bij universiteiten en hun contractuele positie.
Maand van de Vakbond
De afspraak uit de vorige cao ‘de Maand van de Vakbond’ mogen universiteiten met een maand uitbreiden. Werknemers kunnen dan niet alleen in september, maar ook in een extra tweede maand lid worden van een vakbond en hun eerste jaarlijkse contributie terugkrijgen. Zij krijgen van hun eerste contributie als ze in één van die twee maanden lid worden, 100 euro terug. “We hebben hier een vast bedrag van gemaakt vanwege de uitvoering”, laat Pechler weten.
Stemmen
De AOb-sectorbestuurder legt het resultaat positief voor aan de leden. Zij mogen nu stemmen over dit akkoord en krijgen een mail met een stembutton. Het finale oordeel komt van de AOb-sectorraad op 16 juli, de leden van de sectorraad nemen de uitkomst van de ledenraadpleging mee in hun beslissing.
Op donderdag 11 juli van 19.30 - 20.30 uur is er een online bijeenkomst voor leden. AOb-sectorbestuurder Donald Pechler beantwoordt dan alle vragen over het akkoord en geeft uitleg Schrijf je in voor de bijeenkomst