VO

Docenten live in gesprek met besturen over betere cao

Live vanaf College de Brink in Laren trapte AOb-bestuurder Jelmer Evers vandaag om 14.00 uur precies de actie af voor een betere cao in het voortgezet onderwijs. Teams uit Terneuzen en Tilburg zaten op hun school al klaar voor een pittig gesprek met hun bestuurders. “Ik ben er klaar mee”, zei Evers. “Dit moet een duidelijk signaal zijn.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 5 Minuten om te lezen

livestream-actievo-def

Beeld: algemene Onderwijsbond

Twee felle lampen, camera’s, veel snoeren en tafels in AOb-groen. De aula van College de Brink van schoolleider Eric van ’t Zelfde is even geen aula, maar een studio en daarmee vanmiddag het centrum van de actie in het voortgezet onderwijs voor een betere cao.

Bungelen

Laura Borghols, docent Nederlands op het Veurs Lyceum in Leidschendam, is erbij in Laren. Ze is ontzettend hees en bekaf bovendien, want ze heeft net het eerste tijdvak eindexamens en de tweede correcties achter de kiezen. Als de uitzending van start is gegaan en ze het woord krijgt, buigt ze door haar knieën en wijst onder de groene AOb-tafel. “Kijk, ik moet onder deze tafel wijzen om te laten zien waar de leraren bungelen als het gaat om de onderwijsorganisatie”, zegt de bevlogen docente. “Helemaal onderaan na het ministerie, de VO-raad en de besturen. Die organisatie is verkeerd, het zou andersom moeten.”

AOb-bestuurder Evers en docent Frans Kim van Strien knikken. “Je werkt je drie slagen in de rondte en aan het einde van de dag ben je nog niet klaar”, zegt Van Strien. “Dat is zo’n onbevredigend gevoel. Ik moet zeggen dat ik blij ben als het schooljaar afgelopen is, want ik ben moe.”

Je werkt je drie slagen in de rondte en aan het einde van de dag ben je nog niet klaar

De aftrap van de actie om 14.00 uur was in het voortgezet onderwijs het startsein voor teams in het hele land om hun bestuur uit te dagen. Ondersteuners en docenten uit het vo werden opgeroepen om het gesprek met de schoolleiding en bestuurders aan te gaan en te vertellen wat er speelt op de werkvloer.

Gesprek op school

Een team uit het Zeeuwse Terneuzen zat er met de directeur al klaar voor toen ze de verbinding hadden met Laren. Hugo Staelens, voorzitter van de medezeggenschapsraad van het Lodewijk College, neemt het woord: “Iedereen zou faciliterend moeten zijn aan het primaire proces van lesgeven”, zegt hij. Net als Borghols vindt hij dat het organogram in onderwijsland omgedraaid moet worden. “Het is goed om uit te spreken wat we nu denken.” Ook in Brabant zitten er op de school van docent Michel Verschuren personeelsleden klaar om op de actiedag het gesprek aan te gaan. Al krijgen ze daar nog een extra kans, vanwege de vele lessen en afronding van het werk. “Ik heb zeker zin in dit gesprek, het zorgt ook altijd weer voor een beter begrip", zegt Verschuren. "Samen moeten we strijden voor beter onderwijs.”

Minder taakuren, meer loon

AOb-bestuurder Evers heeft volgende week nog een gesprek met de VO-raad over de cao. “Dit is een laatste kans, want we liggen erg ver uit elkaar.” De AOb wil concrete cao-afspraken over werkdrukverlichting om zo de 300 miljoen euro die er structureel is vanuit het ministerie goed in te zetten. Bijvoorbeeld 60 uur minder taakuren en om te beginnen een maximum van 24 lessen per week. De schoolbestuurders willen dit aan de teams overlaten, maar volgens Evers is dat lastig in het vo vanwege de verscheidenheid aan teams en de hoeveelheid personeel.

Hart

Het komt allemaal aan bod tijdens de live-uitzending. Na afloop staat ict’er Marlon Weidema van College de Brink samen met zijn collega Noah Oldenburg tegen een tafel. Ze praten na over de livestream waar ze per se bij wilden zijn. Weidema: “Ik wilde erheen, dit is belangrijk. Ik heb hart voor onderwijs, maar de werkdruk is hoog en alles in de winkels wordt duurder. Moet ik dan voor mijn hart gaan of toch rationeel denken en overstappen naar een sector waar ik meer kan verdienen. Het is zo zonde dat mensen zo het onderwijs worden uitgejaagd.” De actie heeft bij Oldenburg, die een opleiding volgt tot leerlingondersteuner, de ogen geopend. “Het komt ook door onze schoolleider, hij stimuleert het erg, maar ik zie dat we voor onszelf moeten opkomen. En dat ik zelf lid moet worden van een vakbond.”

Minder werken

Even verderop staat docent Nederlands Borghols ‘nog helemaal in de adrenaline’ na de uitzending. Ze geeft al 22 jaar les, maar geeft toe dat ze sinds dit jaar minder is gaan werken. “En echt, ik ben daar zo op tegen. Maar ik pleeg roofbouw op mezelf en wil het onderwijs ook niet uit.” Standaard was ze het eerste weekend van vakanties al ziek, maar de afgelopen zomervakantie werd de stress na vier weken ook niet minder. “Nu werk ik maximaal vier dagen en heb ik één dag om bij te komen, maar dan ben ik vaak thuis om na te kijken. Het is liefdewerk, oud papier. We moeten met z’n allen staken of met hooivorken en fakkels naar de VO-raad”, zegt ze met een knipoog.

Staak, staak, staak!

Schoolleider Eric van ’t Zelfde kan niet duidelijker zijn. Hij zet tijdens de uitzending zijn bril op en steekt van wal met zijn speech onder de titel: Staak, staak, staak! “Het onderwijs is een kliko aan het worden. Collega’s zijn moe.” De politiek laat het afweten volgens de schoolleider. “Mijn oproep is: staak voor loonsverhoging. Staak voor de kwaliteit van het onderwijs. En doe het samen, laat je niet tegen elkaar uitspelen, dus alle bonden samen en de VO-raad, want het is de politiek die het lage loonpercentage aanbiedt.”

Het onderwijs is een kliko aan het worden

Van ’t Zelfde maakt zich zorgen als docent, als schoolleider, want hij kan geen mensen vinden, en als vader. “Ik kan niet waarmaken wat ik ouders beloof en ben onderdeel van een slecht systeem waarbij ik soms mijn eigen principes aan de kant moet zetten.” Dit jaar moest hij dat al meermaals doen, vertelt hij als iedereen in de aula napraat. “Studenten wiskunde bellen op en zeggen dat ze alleen voor een LD-functie komen. Terwijl mijn eigen docenten, die al jaren goed werk leveren, die schaal nog niet hebben. Wat doe ik dan? Geen wiskunde geven terwijl het een kernvak is? Het is een inbreuk op mijn eigen integriteit. De politiek belazert ons nu al 20 jaar. De rapen zijn gaar. Vandaar mijn oproep: staak, staak, staak!”

Bekijk de livestream terug: