Leidsche basisschool kan geen leraar vinden en heft groep 8 op
Door het lerarentekort ziet de Joppenszschool in Leiden zich genoodzaakt groep acht op te heffen. De kinderen worden verdeeld over andere basisscholen van de stichting, om daar de rest van het schooljaar af te maken. Het team van de school is grotendeels op het Malieveld te vinden vandaag.
"Diep treurig", stelt Frits Hoekstra, bestuurder van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) waar de Joppenszschool onder valt. De leraar van groep acht vond een baan dichter bij huis en wilde die kans niet laten schieten. In de kerstvakantie kondigde hij zijn vertrek aan. “Ik heb begrip voor zijn keuze”, aldus Hoekstra. Maar een nieuwe leraar is niet te vinden en sinds een week of drie werken de noodoplossingen die de school inzet niet meer.
We hebben alles geprobeerd
Hoekstra: "Je probeert alles. Leraren uit andere groepen bij toerbeurt groep acht les laten geven. Een vaste onderwijsassistent erbij voor de stabiliteit. Maar dat is niet de kwaliteit die je wilt bieden en die deze klas ook nodig heeft. Er zitten een paar leerlingen in met gedragsproblemen. Het werd voor hen echt te onrustig."
Verdriet
Dus zijn vorige week de ouders op de hoogte gesteld. Hoekstra: "Zij reageerden vooral verdrietig. Je wilt toch dat je kind in z'n vertrouwde groep het jaar af kan maken. Wij hebben ook niet eerder meegemaakt dat leraren gedurende het jaar vertrekken. Nu gebeurt dat geregeld. De ouders begrijpen dat we met onze rug tegen de muur staan en dat ook wij het beste willen voor de kinderen."
Vijftien kinderen moeten - een maand voor de Cito-toets - naar een andere basisschool
Vijftien van de achttien kinderen uit groep acht moeten een maand voor de Cito-toets verhuizen naar de hoogste groep van een andere SCOL-school, zo dicht mogelijk bij waar de kinderen wonen. Drie sluiten zich aan bij groep 7 van de Joppenszschool en volgen daar een ander programma. Een aantal kinderen is deze week al gaan wennen en start maandag op hun nieuwe school.
Musical
"We zoeken samen met de ouders nog naar manier om toch als groep het jaar af te sluiten straks. We waren gelukkig nog niet met de musical begonnen, maar hopelijk vinden we een alternatief."
De stichting heeft al maandenlang allerlei vacatures openstaan. "Een leerkracht voor groep 8 kan zo bij ons aan de slag. En als hij of zij goed functioneert ligt er een vaste aanstelling klaar. Maar er reageert niemand meer op vacatures. We zitten aan de rand van het centrum van Leiden: dat betekent bijvoorbeeld parkeerkosten betalen. Dat soort dingen speelt nu een rol. De spoeling is ontzettend dun. Mensen die een jaar geleden nog met de trein naar Leiden wilden komen, hebben een baan dichterbij huis gevonden. Daar heb ik ook alle begrip voor."
We staan volledig achter de staking
Bijna alle basisscholen van SCOL zijn dicht vandaag. De leraren reizen af naar het Malieveld om daar aan te geven hoe hoog de nood is. Hoekstra: "We staan volledig achter de staking." Betaalt u dan ook door? "Nee, dat is een principiële keuze. Staken betekent ook dat er loon in gehouden wordt. Wat we wel weer doen is het geld dat we niet aan salaris uitkeren die dag, geven we terug aan de scholen. zij mogen bepalen wat ze daarmee doen."
Prachtige plannen
Net zoals de scholen mogen bepalen wat ze met de werkdrukmiddelen doen? "Inderdaad, ook daar zijn prachtige plannen voor gemaakt. De praktijk is dat de mensen die we uit die middelen nog hebben kunnen aanstellen, continu aan het vervangen zijn. Er moet echt een structurele, betere oplossing komen voor het lerarentekort."
- Last-minute twijfelaar? Kom naar Den Haag! Klik hier voor het programma, locatie en tijden.
- Aangeven dat je de landelijke onderwijsstaking steunt? Scroll op deze pagina naar de optie: sympathisant.
- Is jouw school net als 2600 andere scholen dicht vandaag? Check de kaart en laat het ons weten als je school er nog niet op staat.