VO
MBO
HBO

Leerling zonder studieboeken dit jaar uitzondering

De levering van studieboeken is in de regio midden in volle gang, melden distributeurs en uitgevers. Met dank aan vo-docenten die hun leermiddelenlijsten vroeger inleverden. In juni was het nog spannend of alle studenten en leerlingen op tijd voorzien zouden zijn van boeken. “Iedereen is weer tot de orde geroepen.” 

Tekst Miro Lucassen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

books 5937823 1280

Beeld: Pixabay

Maximaal 2500 doosjes waarin bij de start van het schooljaar één boek ontbreekt, voorspelt woordvoerder Pieter Dubois van Iddink voor dit jaar, minder dan 1 procent van het totaal. Dat is een fors verschil met 2022 toen meer dan 17 duizend klanten een onvolledige levering ontvingen. Sommige leerlingen kregen hun bestelling in vier delen toegestuurd. De klantenservice liep vast en 7 procent van de leerlingen begon het schooljaar met een incompleet pakket. “Het deed pijn bij de scholen en voor ons betekende dit flinke extra kosten.”

De oorzaak van de meervoudige studieboekenchaos in 2022 is helder: in mbo en hbo leverden Studers en Studystore een wanprestatie omdat het moederbedrijf ICT het voorraadbeheer niet op orde had. In het vo kampte marktleider Noordhoff met productieproblemen. Pdf-bestanden en andere digitale noodverbanden waren onvoldoende beschikbaar. En in de keten van leermiddelenlijst tot uitlevering zat geen buffertijd meer doordat nogal wat scholen hun deadline zagen als een streefdatum. Dat zijn nogal wat actiepunten en kort voor de zomer leken ze nog niet allemaal opgelost.

Schuivende deadlines

Terug naar de kern was deel van de remedie, blijkt uit de woorden van Dubois van Iddink: “Alle distributeurs waren getroffen, ook VanDijk en OsingadeJong. De leermiddelenketen is gebaseerd op contracten en aanbestedingen. Voor het vaststellen van de leermiddelenlijsten door scholen zijn deadlines. Die waren aan het schuiven geraakt en daar is iedereen weer tot de orde geroepen. Alle data in die overeenkomsten zijn belangrijk. De school moet op tijd de leermiddelenlijst vaststellen, de distributeur moet op tijd bestellen en de uitgeverijen moeten op tijd aan ons leveren. Nu de scholen en uitgeverij Noordhoff een slag hebben gemaakt kunnen wij veel completer leveren.”

Optimisme klinkt ook bij concurrent VanDijk. Directeur Hans van der Wind: “We liggen goed op schema en dankzij alle aandacht in de keten voor zorgvuldige planning en communicatie verwacht ik dat we over een aantal weken terug kunnen kijken op een geslaagd leverseizoen.”

We liggen goed op schema en dankzij alle aandacht verwacht ik dat we over een aantal weken terug kunnen kijken op een geslaagd leverseizoen

Vinger aan de pols

Uitgever Noordhoff blaakt eveneens van vertrouwen. Woordvoerder Beitie Bruinsma: “Scholen hebben dit voorjaar tijdig(er) hun bestellingen geplaatst, distributeurs konden daardoor betere voorseizoensorders bij uitgevers plaatsen, uitgevers konden daardoor beter hun drukwerk inkopen. Door deze samenwerking, waarbij nog steeds dagelijks gezamenlijk de vinger aan de pols wordt gehouden, is de verwachting dat de start van het nieuwe schooljaar soepel verloopt en leerlingen en docenten direct met het benodigde lesmateriaal aan de slag kunnen.”

Ouders en leerlingen lijken nog niet allemaal overtuigd. Op de review-website Trustpilot scoren VanDijk en Iddink net als voorgaande jaren voornamelijk scores van 1 ster uit 5, meestal wegens niet geleverde materialen en communicatieproblemen met de klantenservice. Iddink laat die kritiek onbeantwoord, VanDijk reageert wel. Als klanten van OsingadeJong mopperen gebeurt dat op Facebook. Daar krijgt ook Iddink het te verduren in combinatie met PostNL die volgens deze berichten dozen boeken in de regen voor de deur zet als de ontvanger niet thuis is. In aantallen is de kritiek tot nog toe fors minder dan in 2022.

Mbo op koers, hbo werk in uitvoering

Met het wegvallen van Studers in februari is er voor het mbo nog maar één distributeur over, namelijk MBOwebshop. Die levert naar eigen zeggen aan 80 procent van de mbo-instellingen, een ruime verdubbeling ten opzichte van 2022. Alles loopt zoals verwacht, zegt ceo Jeroen Borgsteede. Zijn ambities om ook het hbo te bedienen komen in 2024 aan de orde. Daar is het gat in de markt het grootst sinds Studystore de handdoek in de ring gooide.

Een deel van het hbo heeft redding gevonden bij Studiewinkel.nl, een nieuwe coöperatie van educatieve uitgevers. Daar staan inmiddels 700 boekenlijsten op, laat directeur Annet Scheermeijer weten. Licenties voor digitale leermiddelen heeft haar platform nog niet en internationale titels zijn evenmin beschikbaar. Dat alles lijkt nog niet op de complete service die hbo-studenten gewend zijn uit hun tijd op de middelbare school. Scheermeijer: “We willen de studenten die gebruikmaken van de boekenlijsten zo goed mogelijk bedienen dit seizoen. Opleidingen zijn nog steeds welkom om hun studieboekenlijst aan te maken."