Alle

Kamerleden zijn ‘gepruts’ rond Lerarenbeurs zat

Tweede Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) hebben een amendement ingediend om eenmalig 12 miljoen euro voor de Lerarenbeurs te beschikbaar te maken nu wederom blijkt dat veel docenten buiten de boot vallen bij de aanvraag ervan.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad/Hoger Onderwijspersbureau - - 2 Minuten om te lezen

tweede-kamer

Beeld: Tweedekamer

In totaal lopen dit jaar 1219 docenten hun beurs mis. Zij kregen onlangs van uitvoeringsinstantie DUO te horen dat ze geen Lerarenbeurs ontvangen. Het gaat om leraren die graag een opleiding willen doen, maar vanwege een korting op het budget en vanwege wachtlijsten dit jaar een afwijzing krijgen.

Vorige zomer bleek uit een reconstructie van het Onderwijsblad dat ruim 2400 leraren de beurs misliepen. Dit kwam door politiek geblunder, zo bleek uit de reconstructie. Dit jaar gaat het om ruim 1200 leraren en er blijven wachtlijsten bestaan. Er is een flinke hap uit het budget van de Lerarenbeurs genomen. In 2017 ging het nog om 106 miljoen euro. Dit jaar was er 47,9 miljoen euro beschikbaar.

Bizar

AOb-bestuurder Jelmer Evers noemde het eerder al ‘bizar en niet uit te leggen’. Hij wil dat het ministerie de beurzen alsnog toekent, zeker omdat het ministerie met ‘geld strooit’ in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs (8,5 miljard euro in totaal voor alle onderwijssectoren).

De twee Kamerleden vinden dat ook. Ze dienden samen een amendement in, een wijziging van een wetsvoorstel (in dit geval de Voorjaarsnota), om 12 miljoen euro uit het Nationaal Programma Onderwijs beschikbaar te stellen voor de Lerarenbeurs zodat alle docenten die het willen een opleiding kunnen doen. ‘Zo maken we het mogelijk om de professionalisering van leraren aan te moedigen en te bevorderen’, zo staat in het Kamerstuk.

Politiek Den Haag heeft het potje voor deze belangrijke regeling geplunderd. En weigert nu al tijden dit recht te zetten.

Soap

Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) reageerde met verbijstering op Twitter op het nieuws dat er weer 1200 afwijzingen waren. 'Niet te geloven. De soap rondom de lerarenbeurs herhaalt zich gewoon.' Ondanks dat de Kamer bijna met zomerreces gaat, wil ze snel een oplossing vinden. 'Dit soort idioterie motiveert alleen maar meer.'

Ook Peter Kwint (SP) vindt het onbegrijpelijk. 'Politiek Den Haag heeft het potje voor deze belangrijke regeling geplunderd. En weigert nu al tijden dit recht te zetten. Ondertussen zijn leraren die bijscholing willen volgen de dupe.'

Onderzoek

De ministers willen met docenten, schoolleiders en de Tweede Kamer in gesprek over de problemen met de Lerarenbeurs, schrijven ze. Ook hebben ze een evaluatieonderzoek uitgezet. De resultaten ervan verwachten ze in het najaar.